Facebook hozzászólás

Amit a dézsás fenyőről tudnod kell

Sokan vannak, akik nem nézik jó szemmel, hogy egy fának csak azért kelljen elpusztulnia, hogy színes díszeket aggathassunk rá, és drága ajándékokat tehessünk alá. Ők választhatják az élő fenyőt, mely kis szerencsével túléli az ünnepi hajcihőt, és dolga végeztével visszatérhet a földbe, hogy tovább növekedhessen. Aki nem akarja vagy tudja az ünnepek után kertjébe kiültetni fáját, az kölcsönözheti is, de sok kertészet, áruház a visszavitt fenyők árának egy részét engedi levásárolni, így akár még spórolni is lehet az élő fenyővel. A földlabdás, dézsás fák tehát divatosak, választásuk környezetbarát és nemes cselekedet, ám némi kompromisszumot kell kötnie, ha mellette döntesz!

Megyeri Szabolcs és a dézsás fenyő, kép: honlap
Megyeri Szabolcs és a dézsás fenyő, kép: honlap

Az élő fenyő hangsúlyosan hét, de legfeljebb tíz napig maradhat a fűtött lakásban, és ez idő alatt is gondoskodást igényel.

– Földjét praktikus mulcsolni, hogy a nedvességet jobban megőrizze, páratartalom-igényét pedig néha vízpermettel hasznos kielégíteni, amit az elektromos izzósorok miatt nehéz megoldani. Azt szoktam javasolni, hogy élő fenyőkre inkább elemes ledsorokat tegyünk, ezek nem jelentenek balesetveszélyt párásításkor – figyelmeztet Megyeri Szabolcs kertész.

A dézsás fenyőt sosem szabad fűtőtest közelébe állítani, rendszeresen öntözni kell, és kerülendőek a nagy hőleadású izzósorok, melyek megzavarhatják a nyugalmi időszakát töltő növényt, ami aztán a kiültetéskor könnyen elfagyhat. Az élő fát az említett legfeljebb tíz nap után távolítsd el a lakásból, vagy vidd vissza a kölcsönzési helyre, vagy vidd ki a kertbe, a teraszra.

Egy kis karácsonyfa-történelem
Tudod, mi okból állítunk december végén fenyőfát a nappaliban? És hogy miért pont fenyőt, és hogy egyáltalán, mióta él ez a szokás? Ha a karácsonyi rohanásban egy pillanatra már eltűnődtél ezeken a kérdéseken, de a válaszokat nem ismered, akkor most Megyeri Szabolcs kertészmérnök megpróbál segíteni, és így talán a karácsony mára kissé kiüresedett hagyománya is több értelmet nyerhet. Kezdjük az ünneplést!

Egy enyhébb januári nap teljesen megfelelő a fenyőültetéshez. Ha viszont az idő túl zord, vagy nincs rá idő, akkor hűvös, valamelyest védett, fagymentes, de nem sötét helyen – erkélyen, teraszon, udvaron, fűtetlen de ablakos lépcsőházban, folyosón – tartsd a növényt. Akár a tavaszt is ki lehet várni ilyen módon, de fontos, hogy addig a dézsás fenyő védett, huzatmentes, napsütéses helyen legyen.

Fontos tudni még, hogy élő fenyőből a 4-5 éves, legfeljebb embermagasságú, tehát nagyjából másfél-két méter magas példányok az ideálisak. Az ennél termetesebb fenyők már akkora földlabdával rendelkeznek, ami szinte kezelhetetlen súlyt jelent! Élő fát lehetőleg kertészetben, vagy megbízható, hozzáértő eladótól vegyél, és ne a sarki árustól! Ha mégis erre adod a fejed, érdemes kicsit beletúrni a földjébe, sajnos néha előfordulnak trükközések, olykor az élőnek mondott fák egyszerű vágott fenyők egy kis gipszbe állítva, földdel megszórva…

Pávatoll és hópehely a lakásba
Mindig van új a téli nap alatt. Az idei ünnepi trendek közt üdvözölhetjük a pávatoll színeit, a hópelyheket és a természetes anyagok térhódítását. Boncz Péter, a legismertebb barkácsáruházlánc szakértője tanácsokkal segít, hogy miképpen legyen hangulatos és trendi az idei karácsonyunk?

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Reggel az ízületek, délután a migrén okoz gondot

Úgy tűnik, átmenetileg megnyugszik az időjárás, de az időjárás-érzékenyek szervezete ebben az időszakban sem…

Fuccs a hétvégi kerti partinak! Ez szinte biztos!

Magassági hidegcsepp okoz hidegfrontot jellemző tüneteket! Ne várjunk a kánikulára, nem tér vissza a hétvégére sem,…
1 / 1 487

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!