Az a kínai amit itt eszel, nem az igazi. Miért?
A kínai konyha az egyik legnépszerűbb a világon, hiszen kétségtelenül az egyik legváltozatosabb fogásokat felvonultató szakácsművészet. Itt az idő, hogy megismerd az igazi kínai konyha jellemzőit és filozófiáját.
Valójában azonban inkább kínai konyhákról kell beszélni, hiszen régiónként fontos különbségek vannak, mind az alapanyagok használatában, mind az ízvilágban.
Chandong, Jiangsu, Anhui, Zhejiang, Fujian, Guangdong, Huan, és Sichuan – a több évszázados tradíciók alapján ezeket tartják a 8 legnagyobb kínai konyhának.
Az a konyhaművészeti stílus, amely oly népszerű ma Európában is, Amerikában is, tulajdonképpen keveréke az ősi kínai konyháknak, és meglehetősen új keletű, hiszen csupán a XIX. században alakult ki.
Bármelyik stílusú konyháról beszélünk is, mindegyikben visszaköszön három alapvető szempont: a társadalmi osztályok, a filozófiai szemlélet és az egészségre gyakorolt hatás fontossága.
Az ételek készítése során nagyon gondosan válogatják ki az összetevőket, egyensúlyt teremtve az ellentétek között. Így a zöldségek (cai), és a zöldségeket kísérő többi élelmiszer (fan) aránya éppoly fontos, mint a "nőnemű" yin (lédús és lúgos hatású zöldségek, gyümölcsök) és "hímnemű" yang (szilárd, savas hatású fűszerek és húsok) alapanyagok összhangjának megteremtése. Nagyon figyelnek arra, hogy egy-egy étkezésben (menüben) ne csupán az ízek harmóniáját teremtsék meg, de egyensúly legyen a hideg és meleg fogások, az összetevők és a fogások színei között is. Az ősi kínai filozófia szerint az is nagyon fontos, hogy az étel szép megjelenése is hozzájáruljon az étkezés élvezetéhez. Ezek a szempontok alakították tehát az évszázadok során oly változatossá a kínai konyhákat. Fontos vezérlő elv emellett, hogy az ételek segítsék a rizs elfogyasztását, mely számos régióban alapvető fogás.
Érdekesség, hogy az ételeket bambusz szárból, vagy levélből, maximum fából, a gazdagabbak porcelánból, készült edénykékben tálalják. Ennek oka, hogy a fém nagyon drága volt Kínában, így minden családnak maximum egy kése és a főzéshez a wok készült fémből.
Bizonyos fogások terápiás, gyógyító hatásuk miatt kerültek be sok száz évvel ezelőtt a kínai recepturába. Így például a fecskefészek leves, vagy a cápahús gazdag fehérje és ásványi anyag tartalma miatt honosodott meg.
Hozzászólás zárolva.