Facebook hozzászólás

Az ilyen kertet utálják legjobban a kullancsok

Sok szó esik arról, hogy a kullancsok tucatnyi betegséget terjesztenek. Arról azonban már alig, hogy a kullancscsípések jelentős része az érintettek saját kertjében történik. Bár ez nem túl biztató, a jó hír: a kerttulajdonosok kezében ott a kulcs, hogy egy olyan kertet alakítsanak ki, amiből menekülni fognak a kullancsok. És mindössze néhány egyszerű tényt kell szem előtt tartani.

Tartósan -20 fok kellene ahhoz, hogy a kullancsok télen elpusztuljanak, a petéknek pedig még ennél is több. Könnyen belátható, hogy nem a tél fog megoldást adni a kullancsokra.

– 4 dolgot kell mindig szem előtt tartani, és ezek függvényében meghozni a döntéseket, ha kertrendezésről van szó, és akkor garantáltan kullancs-utálta kertünk lesz – mondja Szigeti Zsolt az Abatox Kft. ügyvezető igazgatója.

Kullancs, Kép: wikimedia
Kullancs, Kép: wikimedia

4 tény, amit a kullancsról tudnod kell:
1. A kullancs nem mászik magasra, inkább lent húzza meg magát
2. A kullancs árnyékos területet szeret, és utálja a meleg napfényt
3. A kullancs a nedves, nyirkos területet kedveli, a szárazságot nem szereti
4. A kullancs rejtőzködő életmódot folytat.

Hogyan lehet ennek fényében egy olyan kertet kialakítani, amit a kullancsok jobb szeretnek inkább elkerülni?

Legyen a kerted rendezett

– A felesleges lomok, a kert estleges túlzsúfoltsága felér egy 5 csillagos szállodával a kullancsoknak. Mivel ezek az ízeltlábúak –  mint általában a legtöbb – rejtőzködő életmódot folytatnak, minél kevésbé rendezett a kert, annál több esélyt kapnak a túlélésre, és lehetőséget a jó életkörülményekre. Nem beszélve arról, hogy egy túlzsúfolt kert a kullancsokon túl további kellemetlen lakótársat vonzhat. Már egy emelvényre felrakott farakás is jobb, mintha az a földön lenne tárolva. Érdemes minél kevesebb dolgot tárolni a földön, árnyékos részeken meg pláne – tanácsolja a szakember.

Tombol a vámpírok bálja
A népszerű kirándulóhelyeken hétvégente rengetegen túráznak, az idő sokakat a természetbe csábít, vagy épp kerti munkával töltik az idejüket. Van azonban egy apró potyautas, amit egyikünk sem szívesen visz haza a barangolásból vagy akár a kertből, az udvarról.

Tartsuk rendszeresen karban

A második legfontosabb, hogy az ember mindig tartsa karban a kertet, és az aljnövényzetet.

– Minél magasabbra nő a fű, minél sűrűbb avar fedi a kertet, a kullancsok annál jobban érzik magukat. A kevés beszűrődő napfény miatt az aljnövényzeten nedves, nyirkos, árnyékos környezet alakul ki, amit imádnak a kullancsok. Kell, hogy engedjünk sok-sok napfényt beszűrődni az aljnövényzetbe. Az ősszel lehulló avar összeszedése különösen fontos, bár szinte biztos, hogy az áttelelésre fognak megfelelő területet találni, …azért ne könnyítsük meg a dolgukat – javasolja Sigeti Zsolt.

Tervezd meg az árnyékos területet! 

A kullancsok egyik legjobb barátja a nedvesség mellett az árnyék, mert megvédi őket a kiszáradástól. Kétségtelen, hogy erre nyáron nekünk is szükségünk van, viszont mit ér egy árnyékos hűs kert, ha az a kullancsok miatt használhatatlanná válik.

Mérlegelni kell tehát. Érdemes átgondolni, hogy hogyan alakítsuk ki a kert árnyékolását. Egy nagy fa óriási szolgálatot tud tenni, de kullanccsal veszélyeztetett területen sajnos nem a legcélravezetőbb. Egy mobil árnyékoló, amit csak a kinn tartózkodás idején használ az ember, kevésbé szoktatja oda a kullancsokat.

Kullancsmentesítet kerttervezés, Kép: Abatox Kft.
Kullancsmentesítet kerttervezés, Kép: Abatox Kft.

A kertben lévő sok holmit nem érdemes árnyékos helyen tartani, inkább kerüljön ki a naposabb részekre. Hogy ne váljon nyirkossá, védjük az esőtől valamilyen takarófóliával.

Zárjuk ki a kóbor állatokat

Gondolnád, hogy egy ártatlan kis süni akár 80 kullancsot is hordozhat magán? A kóbor macskák, esetleg átjáró kutyák szintén terjeszthetik a kullancsot. Ezeket az állatokat távol kell tartani a kertől, he kevesebb kullancso szeretnél. Érdemes sűrű szövésű dróthálóval  körbevenni a kerítést.

Szeparáljuk el a funkciókat

Furán hangzik, de a legjobb, ha a kert egy kopár síkság, tűző napfénnyel. Ez viszont nem túl szép látvány, ráadásul növények nélkül, ez nem is igazán kert. Lehet gondolkodni növényekben, csak törekedj arra, hogy jól elkülönüljön attól a területtől, amit az otthoniak a kinti idő töltésére használnak. A kertet bátran körbeépíthetjük növényekkel, de érdemes egy 60-80 cm-es járdával elválasztani a kert többi részétől, amit lehetőleg minél több napfény érjen.

Ha erdő mellett van a telek, érdemes azt is legalább 50-70 cm széles mulcsos szegéllyel körbeövezni, hogy az odasütő napfény, meleg kéregtakaró megnehezítse az átjutásukat.

Ha szem előtt tartjuk ezeket a szempontokat, akkor elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk azért, hogy a kullancsok számát csökkentsük a kertünkben. Egy gyakorlott kertész pedig ezeket a szabályokat követve biztosan ki tud alakítani egy élhető, szép kertet, akár olyat, mint ez is.

Szaletli, Kép: Abtox Kft.
Kép: Abtox Kft.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szomorú, de meg kell tanulnod a szót: sundowning

A sundowning az Alzheimer-kórral és a demencia egyéb típusaival társuló tünet lehet. Ilyenkor a beteg…

Lassú hajóhintába ül a vérnyomás

Erős lehűlést hozott a hét eleji hidegfront, az átlag alá csökkent a hőmérséklet. Reggelente előfordulnak már…
1 / 1 496

Receptek

HÍREK

1 / 1 147

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!