Befőzni tartósítószer nélkül? Mutatjuk a trükköt!
Nincs is annál finomabb, mint a saját kezűleg, otthon elkészített, ínycsiklandozó finomság. A szörpöt és a lekvárt magunk fűszerezhetjük, sőt, tartósítószer hozzáadása nélkül is előállíthatjuk. Mindehhez csak egy kis odafigyelésre és időre van szükség.
Van néhány alapvető szabály, amelyet mindenképpen be kell tartanunk.
● Már az alapanyagok kiválasztására is különös gondot kell fordítanunk. Igyekezzünk érett, de még nem erjedő gyümölcsöt vásárolni!
● Érdemes a szezon végén hozzálátni a munkához, mert ekkor zamatosabbak a gyümölcsök, nagyobb cukor- és vitamintartalmú alapanyagokkal dolgozhatunk.
● Ha mindenképpen valamiféle édesítőszerrel szeretnénk elkészíteni a lekvárt, vagy egyszerűen nem elég édes a gyümölcs, a finomított kristálycukor helyett használjunk inkább mézet, nádcukrot vagy juharszirupot.
Jól tudjuk, hogy a bolti lekvárok nagy része tartósítószert tartalmaz, pedig elkészíthetők volnának anélkül is.
A tartósításnak több módja is lehetséges. Sokan még mindig a legegyszerűbb utat választják, és nátrium-benzoátot vagy szalicilt használnak. Sajnos, csak kevesen veszik a fáradságot arra, hogy e káros szerek helyett inkább a tárolóedények alapos tisztítására ügyelve kerüljék el a lekvár idő előtti romlását.
A titok nyitja az üvegek fertőtlenítésében rejlik. Tehát ha vegyszermentes finomságot szeretnénk készíteni, nagy gondot kell fordítanunk az üvegek forró vízzel (vagy esetleg alkohollal) történő fertőtlenítésére, azaz a csírátlanításra. Ennek hiányában a különféle gombák és baktériumok hatására többórás munkánk egykönnyen a penész martalékává válhat. Nagyon lényeges, hogy a kiválasztott, teljesen ép, jól záródó befőttesüvegeket (bio)mosószerrel mossuk el, öblítsük ki, majd egy arra alkalmas lábasba töltsünk vizet, és ebben forraljuk az üvegeket és a fedőiket legalább negyed óráig. A fertőtlenítés befejeztével csöpögtessük le az edényeket, de eszünkbe ne jusson eltörölgetni, mert így nemkívánatos anyagok is belekerülhetnek!
Forrás: www.vitaminsziget.com
Hozzászólás zárolva.