Élelmiszerek: nagy melegben fontos a csomagolás!
Magyarországon évente 400 ezer tonna élelmiszert dobunk ki, ami fejenként mintegy 40 kilogrammot jelent. Ha figyelnénk arra, hogyan védjük az élelmiszereket a környezeti hatásoktól, akkor ennek jó részét megspórolhatnánk.
A három nyári hónap alatt 662-vel több a napsütéses órák száma, mint télen, és jelentősen magasabb a szórt fény intenzitása, ezért nyáron hamarabb romlanak meg az élelmiszerek. Ezt a magyar fogyasztók kétharmada is tapasztalta, 58 százalékukkal pedig az is előfordult már, hogy romlott élelmiszert vásárolt a boltban, ugyanakkor 65 százalékuk nem tudja, hogy a környezeti hatások, köztük a fény és a hő milyen változásokat idéznek elő az élelmiszerekben. Így nem is figyelnek arra, hogy fényvédő csomagolású élelmiszert vásároljanak – derül ki a Tetra Pak legújabb reprezentatív kutatásából. „A válaszadók 26 százaléka jellemzően azt a jelenséget tapasztalta, hogy a folyékony élelmiszerek a melegben hamarabb megromlanak, megbuggyannak, megsavanyodnak” – mondta Molnár Zita, a cég kommunikációs igazgatója.
Az élelmiszerromlás legfőbb kiváltó okai – az oxidáció, a mikroorganizmusok és a fizikai behatások mellett – a fény és a hő, amelyek párolgást, vízvesztést okoznak, befolyásolják az élelmiszer mennyiségét és tömegét, elősegíthetik a mikroorganizmusok szaporodását, a termék erjedését, ebből adódóan szín- és ízváltozást váltanak ki.
Bár a növények fejlődéséhez elengedhetetlen a fény és az oxigén, az érett és leszedett gyümölcsökben és az élelmiszerekben a fény hatására nagymértékben csökken a vitamintartalom: a B2 vitamin mennyisége a közvetlen napsugárzásnak kitett élelmiszerben néhány óra alatt akár 90 százalékkal, a C-vitaminé pedig mindössze egy óra alatt 70%-kal is csökkenhet.
A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 97 százaléka tudja, hogy száraz és hűvös helyen kell tartani az élelmiszereket, ugyanakkor nem figyel arra, hogy azokat milyen csomagolásban vásárolja meg. „Az ember már az őskor óta gondoskodik élelmiszerei tárolásáról és azok megóvásáról. A mai fogyasztó joggal várja el, hogy a boltban megvásárolt élelmiszer nyáron is biztonságos, fogyasztásra alkalmas, lehetőleg minél kevesebb adalékanyaggal melegben is hosszan eltartható legyen, vagyis a fény, a hő, a mikroorganizmusok és a külső fizikai behatások ne befolyásolják az élelmiszer minőségét” – mondta Miháldy Kingaélelmiszer-minőségbiztosító agrármérnök, dietetikus.
Hozzászólás zárolva.