Facebook hozzászólás
1 511

Ezek a legfontosabb daganatmegelőző növényi anyagok!

A daganatos megbetegedések megelőzése egyszerűbb és eredményesebb, mint a kezelésük. Azt talán kevesen tudják, hogy melyik növény milyen alkotóeleme segít egészségünk megőrzésében! Íme egy életmentő lista!

Azt, hogy a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása egészséges és fontos, mindenki tudja. Az utóbbi időben azonban egyre több tudományos adat is szól fogyasztásuk mellett. A legújabb sztárok például a bioflavonoidok, közülük elsőként a paprikában található kapszaicinről és a káposztafélékben előforduló indolinról derítették ki, hogy daganatellenes hatásúak. Nem csoda hát, ha a chilit bőven használó mexikóiak között sokkal ritkább a gyomor-, béldaganatok előfordulása, mint Európában.

A paprikában található kapszaicin daganatellenes hatású – Kép: Pixabay

A kapszaicin állatkísérletes adatok szerint is jelentősen blokkolja a daganatsejtek növekedését. Ráadásul lebontja a sejtkárosító hatású nitrózaminokat. (Ezek elsősorban a dohányfüstben és a füstölt, hővel kezelt élelmiszerekben fordulnak elő).

Az indolin a káposztafélékben fordul elő. Korábban azt hitték, hogy a több káposztát fogyasztóknál nagy valószínűséggel a bőséges rostbevitelnek köszönhetően ritkábbak a daganatos betegségek, ám a kutatások során kiderült, hogy ez javarészt az indolin daganatsejtek osztódását gátló hatásának köszönhető. Időközben kiderült, hogy rengeteg, a bioflavonoidokhoz hasonló hatású anyag létezik még, és a vitaminok, nyomelemek, valamint egyes növényi enzimek is nélkülözhetetlenek a jól működő immunrendszer számára. Mivel ezek nevei rendkívül idegenül hangzanak, nem érdemes őket megjegyezni, inkább csak azt kell tudni, hogy mely növényekben találhatók, és ezért melyek fogyasztása ajánlott.

Az ellagsav a fekete és zöldtea egyik alkotója, de magas koncentrációban fordul elő mindenféle szőlőben is. Azokat az enzimeket blokkolja, amelyek elősegítik a daganatsejtek szaporodását.

A limonin a citrusfélék – citrom, narancs, grépfrút – egyik illóolaja és ízanyaga. Nem direkt daganatblokkoló, hanem azokat az immunsejteket aktiválja, amelyek védik a szervezetet a daganatos elfajulástól.

Segítség a rákos betegeknek!
A rákos áttéteket is okozó és egyes daganatok kialakulásáért is felelős endotoxinokról új, tudományos-ismeretterjesztő honlap indul, amely nemcsak a méreganyagról, hanem gyógymódokról is hasznos információkat ad az érintetteknek.

A genistein a szójabab egyik ösztrogénszerű vegyülete, amely különösen a nők számára fontos védőfaktor, hiszen rendszeres fogyasztása csökkenti a mell- és a petefészekrák kialakulását. Ma már tudjuk, hogy genistein nemcsak a szójában, hanem a mogyoróban és más olajos magvakban is megtalálható.

A flavonoidok és az allicin – a vöröshagymában található illóolajok, illetve a fokhagymában található sokféle hatással rendelkező anyagok – csökkentik az érelmeszesedési hajlamot, a vérzsírokat és a magas vérnyomást, valamint a kapszaicinhoz hasonlóan lebontják a gyomorban található nitrózaminokat, és ezáltal védik a daganatos elfajulástól.

A kvercetin a sárga és a zöldbab festékanyaga; fontos szabadgyökfogó hatású vegyület, vagyis védi a sejteket a degenerációtól, ezenkívül pedig aktiválja az immunrendszert, és segíti eltávolítani a hibás sejteket.

Az ananászban a bromelain az életmentő anyag – Kép: Pixabay

A lektinek elsősorban a fehér fagyöngyben találhatók nagyobb mennyiségben. Legfontosabb hatásuk az immunrendszer daganatsejtekre gyakorolt hatásának (sejtfelismerés, -eltávolítás) erősítése. Tea formájában sajnos csak kevés jut a szervezetünkbe, ezért érdemes injekciós kúrákat alkalmazni.

A bromelain és a papain az ananászban és a papayában fordul elő legnagyobb mennyiségben. Ám a szervezet számára fontos és hasznos enzimek más zöldfélékben is megtalálhatók. Hatásukra a daganatsejtek felszínén található álcázó fehérjeburok lebomlik, és ennek köszönhetően a daganatsejtek felismerhetősége javul, illetve az áttétképződési hajlam is csökken.

A bétakarotint nagyobb mennyiségben a sárga színű zöldségek és gyümölcsök – sárgabarack, dinnye, sárgarépa, sütőtök – tartalmazzák. Szabadgyökfogó, azaz sejtvédő hatású, de védi a nyálkahártyákat is a rosszindulatú elfajulástól, illetve elősegíti a hámregenerálódást.

A C- és az E-vitamin szintén gyökfogó, immunstimuláló hatású, és a sejtek saját regenerációs mechanizmusait támogatják. Más vitaminokkal együtt a legtöbb zöldség és gyümölcs tartalmazza őket: különösen sok E-vitamin van a növényi olajokban, az olajos magvakban, brokkoliban, spenótba és a kelbimbóban; C-vitamin főleg a citrusfélékben, a bogyós termésekben, a paprikában és a leveles zöldfélékben fordul elő. Ezek a vitaminok a bioflavonoidokkal, természetes ásványi anyagokkal és nyomelemekkel együtt sokkal hatékonyabbak. Ha télen vagy kora tavasszal csökken a természetes vitaminhordozók fogyasztása, érdemes rövidebb tablettás kúrákat tartani.

Zöldszám a daganatos betegekért
A rák diagnosztizálása után gyakori, hogy a beteg és hozzátartozói teljesen kétségbeesnek, hirtelen azt sem tudják, mihez fogjanak. Egy ingyenesen hívható információs vonal megkönnyíti az érintettek helyzetét, legyen szó az első lépésekről, a kemoterápia mellékhatásainak enyhítéséről vagy a lehetséges kezelések megbeszéléséről.

A cink nélkülözhetetlen a sejtek regenerálódásához és a normális anyagcsere-, illetve immunfolyamatokhoz. A cinkben – és szelénben – szegény termőtalajú vidékeken gyakoribb a daganatos betegségek előfordulása. Elsősorban a búzacsírából, sörélesztőből és a tökmagból juthatunk nagyobb mennyiségekhez.

A szelén az E-vitamin hatásának fontos kiegészítője, nemcsak gyökfogó és sejtvédő, hanem közömbösít is néhány daganatkeltő hatású anyagot. Fő forrása a búzacsíra és -korpa, a hagymafélék, a paradicsom és a brokkoli.

Mindezeket az anyagokat nagyobb koncentrációban vehetjük magunkhoz, ha frissen préselt leveket készítünk belőlük. Fontos tudni azonban, hogy a levek fél óra után nagyon sokat veszítenek biológiai értékükből. Ezért célszerű őket frissen fogyasztani, tehát nem érdemes előre sokat lepréselni. (Forrás: balaicza.hu)

Ne hagyd, hogy a daganat győzzön!
Lelkiállapotunknak meghatározó szerepe van a daganatok kialakulásában és a kórfolyamat kimenetelében. Akár azt is mondhatjuk, mit sem ér a tabletta, az infúzió vagy a műtét, ha valaki nem képes tisztázni a betegség létrejöttének lelki hátterét, s nem tud változtatni azon. Mit tegyünk, hogy a betegségeket megelőzzük?

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!