Figyelem! Így kell elkészíteni a fröccsöt!
A nyári melegben sokan nem kívánják az alkoholt, ám egy könnyű saláta, vagy halétel után mégis jólesne valami, amiben bor is van.Tudják mi a „húzás”, vagy a „házmester”? És a Krúdy-fröccsben mennyi bor van? Fröccs lexikonunkból megismerheti a legnépszerűbb keverési arányokat.
A fröccsöt, vagy más néven spriccert – azaz a szódavízzel higított bort – sokan ismerik. Azt azonban talán nem mindenki tudja, hogy a fröccs tulajdonképpen egy összefoglaló név. A különböző arányú hígításoknak más-más elnevezést kaptak az idők folyamán.
Íme hát egy kis fröccs-lexikon:
FORDÍTOTT fröccs, vagyis hosszúlépés: 2 dl szódavíz + 1 dl bor
FÜTTY: – kisfröccs v. rövidlépés l dl bor + l dl szódavíz
– mert egy "füttyre" ihatta meg a szomjazó (József Attila)
HAJTÁS v. HÚZÁS néven is ismert a nagyfröccs:2 dl bor + 1 dl szódavíz
-egy hajtásra (húzásra) lehetett a gallér mögé küldeni (Móra Ferenc)
MAFLA: fél liter bor + ugyanannyi szódavíz
HÁZMESTER: 3 dl bor + 2 dl szódavíz
Fordítottja a VICEHÁZMESTER: 2 dl bor + 3 dl szódavíz
HÁZIÚR: 4 dl bor + 1 dl szódavíz
– nagy házmesternek is hívták
– kis házmester: 4 dl víz + 1 dl szóda (vagyis nincs benne alkohol!)
-tömbházmester: ua., mint az előző (a szocialista világban hívták így)
BIVALYCSÓK: (Csongrád megyei elnevezése a Háziúrnak, vagy a nagy házmesternek) 4 dl bor + 1 dl szódavíz
KRÚDY fröccs: 9 dl bor + 1 dl szóda
– az író szerint ilyen arányban a víz "megnevetteti" a bort
CSATTOS: – kristályvizes üvegnyi – 1 liter bor és fél liter szódavíz
LÁMPÁS: Másfél liter bor és fél liter szódavíz
S végül néhány érdekesség:
ÚJHÁZY fröccs: szóda helyett kovászos uborka leve (így több bort lehetett büntetlenül meginni!)
DEÁK bólé: nagyon kevés alkohol megcsapatva SOK szódavízzel
(szarvasi főiskolások receptje alapján)
Egyet azonban sose feledjenek! Igazán finom fröccsöt csak nagyon jó borból szabad készíteni. Leginkább száraz fehérborból, vagy roséból. Vörös borból viszont – a borászok szerint – Isten ellen való vétek!
Hozzászólás zárolva.