Facebook hozzászólás
3 992

Fusilli vagy papfojtó? Kis olasz tésztakörkép

Spagetti vagy makaróni? Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy hosszas tanácstalan nézelődés után végül az említett tésztafajták közül választott, pedig Itália mesés tájai ezeknél jóval extrább tésztákkal is kecsegtetnek. A tészták „tengerében” a Trattoria Gusto séfje, Simone Marcedula segít eligazodni. Lássuk Itália mesés tájainak 5 legizgalmasabb tésztafajtáját!

Kép:Pixabay

Ziti: A szicíliai esküvők elengedhetetlen alapanyaga, ugyanis maga a szó – ziti – annyit tesz: menyecske. Ezt a 25 cm hosszú, csőalakú, sima falú, durum lisztből készült tésztafajtát felhasználás előtt 3-4 darabra szokás tördelni, majd sós vízben al dentére főzni. Ez azért fontos, mert a zitit főzés után majd’ minden esetben megsütik, és kiváló alapanyaga lehet zöldséges, illetve sajtos rakott tésztaételeknek. A nagyközönség számára a ziti a Maffiózók (Sopranos) című amerikai sorozatból lehet ismerős: Carmela Soprano húsgolyós fogása sosem hiányozhatott a maffiózók asztaláról.

Strozza Preti avagy papfojtó tészta: Ennek a Közép- Olaszországból származó tésztafajtának egy népi legenda adja nevét: régen az asszonyok a helyi papnak, tiszteletesnek házi készítésű Strozza Pretivel kedveskedtek, míg féltékeny férjeik odahaza azért imádkoztak, hogy bárcsak a tészta a pap torkán akadna… Manapság ezt a 1,5 cm széles, 5 cm hosszú tésztafélét darabos, zöldséges szószokhoz, ragukhoz használják. Kalandos kedvű háziasszonyok megpróbálkozhatnak a papfojtó tészta házi elkészítésével, hiszen ez a tojásmentes, sodort, vastag tésztaféle igazán könnyen elkészíthető otthon is. Az ízletesebb végeredmény érdekében tegyünk a tésztába reszelt parmezánt!

Mafalda vagy más néven Reginette: Ez a Dél-Olaszországból származó szép, csipkés szélű, egyenes tésztafajta Savoya hercegnőjéről kapta a nevét, de a reginette szócskát is gyakran használják rá, ami annyit tesz: kis hercegnő. A mafalda egy hosszú főzésű, széles tészta, átmenetet képez a Lasagne-féle tészták csoportja felé. Kiváló választás lehet babos, krumplis tésztaételekhez, de ízletes alapanyaga lehet az oldalasból és ricotta sajtból készülő Nápolyi ragunak is.

Fusilli vagy más néven felezett nagy orsó: Ez a Dél-Olaszországból származó, 3 cm hosszú csavaros tésztafajta hazánk legtöbb háztartásában megtalálható. A gyerekek nagy kedvence nevét az olasz „fuso” szóból kapta, ami annyit tesz: sodorni. A fusilli kevésbé ismert változata orsó alakú, régen ezt a típust kötőtűre csavarva készítették az asszonyok, úgyhogy, aki otthoni fusilli készítésre adja a fejét, az készüljön jó sok türelemmel. Ez a tésztafajta remekül illik hideg salátákhoz és könnyű szószos tésztaételekhez, hiszen a csavaros szerkezet kiválóan magába zár bármilyen pesztót.

Capelli d’Angleo avagy cérnametélt: A Capelli d’Angelo, vagy más néven angyalhaj a legvékonyabb spagettiféle – átlagosan 2-3 mm vastag -, ennek megfelelően főzési ideje is ennek a típusnak a legrövidebb, egy percre sem lehet magára hagyni főzés közben. Hazánkban leggyakrabban levesbetétként használják fel, de könnyed halas szószokhoz vagy zöldséges pesztókhoz is kiváló alapanyagként szolgálhat!

Kedvet kaptál egy finom olaszos tésztához? Itt találsz egy halom jobbnál-jobb receptet!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!