Facebook hozzászólás
242

Ha már megkívánta a szemed, jöhet a száj is…

Újabb evés-ivás időszak jön, ahol a látványnak most még nagyobb szerepe lesz, hogy jól szórakozhassunk.
A fények, színek, ízek kavalkádja majd erősen befolyásolja, hogyan érezzük magunkat a báli szezonban.

Túl vagyunk egy hosszabb ünnepi evés-ivás időszakon, de éppen csak egy kicsit szusszanunk, és máris itt a következő, a farsang ideje. Megint lehet bálozni, szórakozni és jókat enni, ha még bírjuk.

Látványban is bőven lesz részünk, ha a ruhák, sminkek, a fények, a báltermi dekorációk és a terített asztalok szín kavalkádjára gondolunk.

És persze nem mindegy, hogy az ember hol tudja jóízűen „megtömni” magát! Ehhez, mint bizonyára tudjuk jelentősen hozzájárulnak az asztalon lévő ételek színei és ízei.

Mert hát vadat és halat, mi szem szájnak kellemes, …nem mindegy, hogyan tálalják elénk.

Már annak idején Lucullus szinte művészi színvonalra emelte az étkezést. Azt vallotta, hogy az evés-ivás gyönyörűségét a környezet szépsége még tetézi. Följegyezték, hogy palotájának „lakomázó” termében mozgatható mennyezet volt, melynek színe és mintázata minden fogásnál változott.

Számos kísérlettel bizonyították azóta is, hogy étkezésünket nagy mértékben befolyásolják a fényviszonyok, a környezet és a színes ételek látványa.

Az egyik étterem tulajdonosa például sárgára és vörösre festette éttermét, és forgalma, legnagyobb meglepetésére rohamosan megnőtt. A vendégek ugyanis igyekeztek gyorsan elfogyasztani az ételt, hogy a nyugtalanító környezettől szabaduljanak.

Hasonló kísérletben vettek részt azok, akik ugyanabban az étteremben, de mindig más színű berendezési környezetben fogyasztották el, ugyanazokat az ételeket. Azt tapasztalták, hogy a „zöld falak között az emberek keveset ettek, és keveset is beszéltek; a piros falak között sokat ettek, ittak és hangoskodtak; a fehér falak között rendkívül udvariasak voltak egymáshoz, és borzasztóan unatkoztak; a sárga környezetben viszonyt búcsúzáskor ígéretet tettek egymásnak, hogy újra találkoznak.

A hajdani Kugler, később Gerbeaud cukrászda népszerűségéhez nem csak az új világítás és a fényűző berendezés, hanem a sütemények szín és formagazdagsága is hozzájárult.

Már a kínaiak tudták, hogy a színek,- az ízekkel is összefüggésben vannak.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!