Hasznos fortélyok – kerti partikhoz
A MÉBiH alábbi összeállításában a grillezés során felmerülő élelmiszer-biztonsági veszélyek megelőzését szolgáló, megszívlelendő fortélyokról olvashat.
A kellemes, szép idő a szabadban történő étkezések, a kerti partik szezonja is, amelynek közkedvelt főszereplői a szabad tűzön sütött, grillezett ételek. Ezek az ételek nem csak finomak, de általában biztonságosak is, de csak akkor, ha az alapvető szabályokat ismerjük és betartjuk.
A veszélyek közül megemlítendő az esetleges ételfertőzés, ételmérgezés, mely néhány órán/napon belül rosszulléttel, hányással, hasmenéssel járhat. A nyers élelmiszereken ugyanis előfordulhatnak megbetegedést okozó baktériumok, de szerencsére az alapos sütés-főzés ezeket elpusztítja. A szabadtőzön történő sütés során kis mennyiségű rákkeltő anyag is keletkezhet, amely hozzáadódik a szervezetet érő egyéb káros anyag terheléshez.
Előkészítés
A szabadban történő családi, baráti összejövetelekre, étkezésekre a felkészülés már a megbízható helyen történő bevásárlással, a megfelelő minőségű, és elegendő mennyiségű alapanyagok kiválasztásával elkezdődik.
Grillezéshez mindig jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt húst használjon. A mélyhűtött húst hűtőszekrényben előzőleg teljesen engedtesse fel, hogy grillezéskor belseje is alaposan átsüljön.
A nyers alapanyagokat, pl. nyers húst, baromfit, halat, és a hőkezelés nélkül fogyasztandó élelmiszereket, pl. felvágott, sütemény, gyümölcs, tárolja elkülönítetten. Az ételkészítéshez csak tiszta eszközöket, edényeket használjon.
A húst szeletelje közel azonos méretűre, nem túl vastagon, így a rácson egy időben elhelyezett szeletek nemcsak alaposan átsülnek, de azonos idő alatt is készülnek el.
Az előkészítő műveleteket, pl. saláták mosása, szeletelése, öntetek készítése, lehetőleg a konyhában, és ne a szabadban végezze. Ha erre a szabadban kerül sor, elegendő ivóvíz minőségű vízről gondoskodni kell. A kézmosásról se feledkezzen meg!
A pácolás alatt a húst hűtőszekrényben tárolja. A grillezni kívánt alapanyagot közvetlenül azelőtt vegye ki a hűtőszekrényből, hogy a grillre helyezné.
Sütés-főzés
Csontos hús grillezése esetén ügyeljen arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe. Ha egy alapanyag grillezését egyszer már elkezdte, úgy azt fejezze is be. Félig grillezett alapanyagot ne tegyen el későbbre.
Hozzászólás zárolva.