Facebook hozzászólás

Így etesd a madarakat!

Minden évben számos madárfaj telel Magyarországon. Túlélési esélyeik jelentősen növelhetők a madáretetők kihelyezéséve. A téli madáretetés fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Nálunk a cinege az egyik leggyakoribb a madáretetőknél – Kép: Pixabay

Minden madárfaj téli etetése fontos természetvédelmi tevékenység – hangsúlyozta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kommunikációs munkatársa az MTI-nek

Magyarországon a cinege- és verébfajtákat lehet a leggyakrabban megfigyelni a madáretetőknél. Az MME útmutatása szerint a különböző olajos növényi magvak és ezek keverékei (napraforgó, köles, dió, földimogyoró) mellett az állati zsiradékok (szalonna, faggyú, cinkegolyó) és a gyümölcsök (elsősorban alma) is fontos téli táplálékai a madaraknak. Utóbbi esetében azonban figyeljünk arra, hogy semmiképpen ne legyenek sósak!

A szervezet kiemelte azt is, hogy semmiképp se helyezzünk ki az etetőkbe kenyérmorzsát, mivel az napokig vagy hetekig is állhat elfogyasztatlanul, és ha a madarak ezután eszik meg, az könnyen gyomor- és bélgyulladáshoz, végső soron pedig pusztuláshoz vezet.

Csak akkor kezdjük el az etetést, ha tavaszig folytatjuk is! A madarak ugyanis hamar hozzászoknak a mesterséges táplálkozóhelyekhez, amelyektől aztán nagymértékben fognak függni. Icike-picike kis élőlényekről van szó, amelyek számára már az is súlyos veszteség, ha egyetlen napig nem kapnak eleséget. Energiaszintjük lecsökken és könnyen kihűlhetnek.

A férfi, akinek nagyon hálásak a madarak
Lakásában szabadon repkednek a már gyógyulófélben lévő madarak, a többiek pedig szakszerű ellátást, gyakran fizioterápiás kezelést is kapnak, mielőtt szabadon engedné őket. Lehoczky Krisztiánnak ez természetes, szerinte minden embernek segítenie kellene a bajba jutott, beteg madarakon.

Az MME egy kettős évfordulóra is felhívta a figyelmet: idén 125 éve jelent meg Bornemissza Zoltán A hasznos madarak védelméről című ismeretterjesztő könyve, valamint idén 100 éve halt meg Herman Ottó, A madarak hasznáról és káráról című könyv szerzője. A két szerző kulcsszerepet játszott a madárvédelem és a téli madáretetés magyarországi meghonosításában és terjesztésében.

Az MME kommunikációs munkatársa, Orbán Zoltánszerint ma minden korábbinál fontosabb, hogy a madárvédelmi tevékenység folytatódjon, ezért is bátorít az MME mindenkit a téli madáretetésre és a Madárbarát kert programban való részvételre. A program 2002-ben indult, mára több mint 5500 regisztrált résztvevője van, köztük több mint 100 óvoda és iskola. A program lényege, hogy csekély anyagi befektetéssel és egyszerű módszerek elsajátításával – így etetők, itatók, odú és műfészek kihelyezésével és fenntartásával – bárki természeti megfigyelések élményéhez juthasson. A téli madáretetésről és a Madárbarát kert programról számos információ, tanács és videofelvétel elérhető az MME weblapján.

Fiatal magyar természetfotós világsikere! Ezzel a képpel nyert!
Máté Bence természetfotós nyerte meg Nagy Göncöl című felvételével a BBC Wildlife magazin és a londoni Természettudományi Múzeum világversenye madarak ábrázolásának kategóriáját. Gratulálunk!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 147

HÍREK

1 / 1 158

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!