Facebook hozzászólás
110

Ki az a sommelier?

Ma már Magyarországon az egyre több, igényes éttermekben találkozhatunk sommelier-kel (ejtsd szommelié).

 A francia elnevezés egy külön szakmát takar, s a legjobban italkínálónak lehet fordítani. Szép és találó elnevezés a pohárnok (vagy főpohárnok) is, aki egyébként régen a királyi, főnemesi udvarok fontos és elismert személyisége volt. Sokan csupán azt a felszolgálót látják benne, aki a borokat kínálja a fogásokhoz.

Egy valódi sommelier-nek azonban minden italhoz kell értenie, a párlatoktól a sörökön, borokon át egészen az ásványvizekig. A hozzáértő és megbecsült sommelier nem csupán kínálja az italokat, hanem azok beszerzésében, az étlap fogásaihoz, az étterem stílusához legjobban illők kiválasztásában is aktívan közreműködik.

A szakma fontosságát jelzi, hogy a fejlett italfogyasztási kultúrájú országokban évente külön szakmai bajnokságot rendeznek, amelyek győztesei azután a világbajnokságon mérik össze tudásukat.

Magyarországon 1992 óta rendeznek Sommelier Bajnokságot. Az idei bajnok – megismételve tavalyi győzelmét – Fabók Mihály, a Gundel étterem sommelier-je lett.

Lovas Katalin



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Nőként kiemelt szerepe van a jó alvásnak

Az alvás nem csupán a pihenés eszköze, hanem a szervezet regenerációjának és kiegyensúlyozott működésének…

Olívaolajjal a női egészségért

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ám nem csak a konyhában vehetjük hasznát. De ne…
1 / 3 465

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!