Facebook hozzászólás

UDVARGALÉRIA

Kincsek a rácsok mögött

Fiatal művészeket támogatnak egy budapesti épület lakói. A ház belső udvarán létrehozott szabadtéri galériát 2018-ban alapították a lakók, hogy az alkotások az ott élők örömét szolgálják. Eddig hat remekmű készült el, a hetediket november negyedikén kezdi egy fiatal festőművész.

Készül a Mária a városban című festmény. A képen Verebélyi Diána festőművész, Kép: sajtóanyag
Készül a Mária a városban című festmény. A képen Verebélyi Diána festőművész, Kép: sajtóanyag

A ház lakói szerettek volna valami különlegeset, valami extravagánsat, így talált egymásra a lakóközösség és Verebélyi Diána festőművész, és ekkor készült el az első alkotás. Miután a belső udvar lopakodó fényeiben üresen tátongó, tizenkilenc hatalmas képkeret egyikébe életet lehelt a művész festménye, az eseményeket már nem lehetett megállítani. Újabb és újabb alkotások készültek el az átrium falain. Így született meg a város új és egyik legkülönlegesebb galériája.

Kuzma Eszter és Friedrich Barnabás, Nyírfaerdő, Kép: sajtóanyag
Kuzma Eszter és Friedrich Barnabás, Nyírfaerdő, Kép: sajtóanyag

A galéria legújabb festményét, Kuzma Eszter Júlia és Friedrich Barnabás: Nyírfaerdő című művét október közepén Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi docense avatta fel. De már a következőt is tervezik: napokon belül kezdi a munkát egy másik feltörekvő festőművész, Kovács Anita.

Megnyitó az udvargalériában, Kép: sajtóanyag
Megnyitó az udvargalériában, Kép: sajtóanyag

Az 1880-ban épített Gizella Malom szerencsésen átvészelte mindkét világháborút, és a malomipar hanyatlása ellenére egészen a hatvanas évekig működött. Az épületbe vezető sínek később akadályozták a környék fejlesztését, ezért először raktárrá alakították, később bezárták az épületet. Néhány évvel ezelőtt azonban teljesen felújították, loft lakásokat és irodákat alakítottak ki benne.

Péter Ágnes, Kapu, Kép: sajtóanyag
Péter Ágnes, Kapu, Kép: sajtóanyag

Belső udvara pedig mára 5 modern, falakat betöltő, a graffitikre emlékeztető alkotást is rejt, sőt Péter Ágnes szobrászművész Kapu című szobra is helyet kapott.

Top 5 fürdőszobatrend egyenesen Olaszországból!

Retrós csempék, főcím, Kép: ujhazcentrum
Retrós csempék, főcím, Kép: ujhazcentrum

Óriási méretű járólapok, innovatív közterületi burkolatok, márványhatású belső terek és egy meglepő új bútorirányzat – ezek határozzák meg a közeljövő fürdőszobatrendjeit. A milánói Cersaie kiállításról, Európa nagyszabású fürdőszobaexpójáról idén is helyszíni tudósítást kaptunk.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szívfájdalom

Szúr, szorít, nyom – a mellkasi fájdalom szinte mindig egészségügyi veszélyhelyzetnek tekinthető, még ha nem is…

Hamarosan feladják a leckét a frontok

Kedden még frontmentes napban lehet részünk, de szerdán újabb kettős front érkezik, és ez még csütörtökön is…
1 / 1 505

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

Receptek

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!