Mit csinál ez a tojás? Jobb lesz kidobni!
Jó még ez a tojás? Vajon mikor vettem? Ismerős kérdések, ugye? Egy egyszerű tippel ellenőrizheted a tojás frissességét, és rengeteg bosszúságtól megkímélheted magad.
Jó lenne tudni, hogy elég friss-e még a hűtőben lévő tojás? Meg lehet-e még enni? A Zanussi szakemberei szerint egyáltalán nem nehéz ezt a problémát megmondani!
Nincs más teendőd, mint fogni egy pohár vizet, és beletenni a tojást. Ennyi. Ha teljesen lesüllyed, és az oldalára fordul, akkor még friss. Ha lesüllyed, de állva marad, akkor még bátran megeheted,. De ha a pohár tetején marad, akkor dobd ki inkább!
De miért is? A tojás általában 3–5 hétig tartható el a hűtőben. A héja tele van apró lyukakkal, amin a levegő bejut, így minél régebbi a tojás, annál több levegő jutott a héj belsejébe, és ezért lebegni fog. Egyszerű.
A bacilusok könnyen elszaporodhatnak az élelmiszerekben, ha nem megfelelően tároljuk őket. A tojással és a húsfélékkel különösen vigyázni kell. Az iskolaszezon kezdetén az amerikai mezőgazdasági minisztérium élelmiszer-biztonsági hivatala (FSIS) külön felhívta e veszélyre a figyelmet, és arra is, hogy a szülők a gyermekekkel is értessék meg, mennyire fontos a tisztaság és a tárolás az egészség megőrzése érdekében. Az FSIS azt javasolja, hogy a gyermek élelmiszeres dobozába tegyünk jégakkut, hiszen a normál hőmérsékleten a káros baktériumok gyorsan szaporodnak. Különösen igaz ez, ha húsfélét, tojást vagy joghurtot csomagolunk. (További tanácsokat is adnak a bacimentes uzsonnához!)
Hozzászólás zárolva.