Mit egyen a túlsúlyos gyerek? Fogyasztó tippjeink!
Ha gyermekének fogynia kell, muszáj tartósan megváltoztatni táplálkozási- és életviteli szokásait. A jelszó: sok mozgás sok folyadékkal. Változtatni kell a rossz szokásokon, s néha étkezési napló vezetése is segít.
– Ügyeljen arra, hogy a gyerek ne egyen túl sok húst, kolbászt, tojást és tejterméket! Az állati eredetű élelmiszerek sok telített zsírsavat tartalmaznak, mely megemeli a koleszterinszintet.
– Zsírban és bő olajban sült ételeket csak mértékkel fogyasszon a gyerek: egy gramm zsír kilenc kalóriát tartalmaz. A magas tápértékű, kevés kalóriát tartalmazó élelmiszerek egészségesebbek a „kis nagyevők” számára.
– A cukortartalmú italokat és édes gyümölcsleveket hígítsa mindig ásványvízzel. Attól függően hány éves a kicsi, naponta egy-, másfél liter folyadékot (vizet, gyümölcslevet, teát) igyon meg: ez telítettségérzetet ad és serkenti az anyagcserét.
– Adjon gyermekének minden reggel egy pohár tejet: a kalcium különösen fontos a kicsi csontjainak és fogainak fejlődése szempontjából. Fontos, hogy a gyermek rendszeresen fogyasszon zsírszegény tejterméket (túrót, sajtot, joghurtot) és kalciumban gazdag ásványvizet.
– Adjon a kicsinek sok gyümölcsöt és zöldséget, salátát, gabonaterméket és hüvelyes zöldséget, ettől a gyermeki szervezet megkap minden fontos vitamint ásványi anyagot, ami a fejlődéséhez szüksége van.
Gyakran segít, ha étkezési naplót vezetünk, melyben feljegyzünk mindent, amit a gyerek evett, nassolt. Ha elég nagy már, saját maga is vezetheti. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba a „megfigyelést”, nem tesz jót a gyereknek, ha úgy érzi, minden mozdulatát ellenőrzik.
– Ne készítsen zsíros ételeket, a kevésbé zsírdús étel is lehet jóízű. Tejszín helyett használjon inkább tejfölt vagy író (a vaj és túrógyártás mellékterméke, savanykás ízű, híg, opálos folyadék – kereskedelemben kapható)és zsírszegény tej keverékét – ezzel kétharmadnyi zsírtól kíméli meg magát.
– Szószok, mártások készítésénél a kalóriadús vaj, tojás és tejszín helyett használjon inkább zöldségpürét. A csupa olaj amerikai dresszinget helyettesítse joghurtos öntettel. A sovány túrót keverje össze kevés ásványvízzel – ugyanolyan krémes állagú lesz, mint a zsíros, csak kevésbé hizlal. A levesről szedjük le a nagyobb zsírcseppeket, a húsról vágjuk le a kövér részeket, sütés után pedig csepegtessük le a zsiradékot.
Hozzászólás zárolva.