Facebook hozzászólás

Nem a vadszőlő a hibás!

Barátaink a futó növények mind a gangon, mind a kertben! Üde színfoltot, otthonosságot, jelentenek, ráadásul a legszebb térelválasztók! Megyeri Szabolcs a Klubrádióban az úgynevezett kapaszkodó növényekkel kapcsolatban adott remek tanácsokat. Saját tapasztalatból tudom, hogy nagyszerűek!     

Most bontja szirmai a lila akác, Kép: László Márta
Lila akác, Kép: László Márta

A kertépítők két dologra panaszkodnak rendszerint. Az általuk ültetett növények vagy nagyon gyorsan vagy nagyon lassan nőnek. A tiszafák például lassúak, a kapaszkodók viszont – általában – a látványosabbak közé tartoznak.

Megyeri Szabolcs kertész a Klubrádióban az árnyékosabb helyekre borostyánt javasolt. Nem nő túl gyorsan, de ma már többféle variációban is kapható. Nemcsak a jól ismert, szép smaragdzöld tündököl csodásan. Lehet már kapni sárgás variációt is, ami nagyon szép és változatos felületeket tud kialakítani például északi garázsfalon.

Vadszőlő, a térelválasztó, Kép: László Márta
Falon futó vadszőlő, Kép: László Márta

A vadszőlőnek létezik kacsos, és tapadókorongos változata is. Válaszd azt, amelyik a legjobban megfelel a befuttatandó területnek. A kacsos variáció például ragyogóan mászik fel kerítésekre, más növényekre is, amit lehetőleg ne tépkedjük le, mert gazdagítja a látványt, a komfortérzésünket. A társítás nagyon jó mindkét növénynek. Ráadásul a vadszőlőnek mindig más a színe. Kora tavasszal, amikor megjelennek az első levelek, sárgásak, nyárra átmegy sötétzöldbe, ősszel pedig a bordós, rozsdavörös, sárgás valamennyi árnyalata megjelenik. Smaragd tujákra felfuttatva egyszerűen gyönyörű!

Sokan azért nem merik így díszíteni környezetüket, mert félnek a városi legendától, miszerint leszedi a vakolatot.

Trombita folyondár, Kép: László Márta
Már hajt a trombita folyondár, Kép: László Márta

Nos, soha nem a növény a hibás! Ha a falon repedés támad, abba belemegy az eső, a por, a föld, és az már alap arra, hogy a növény arra vegye az irányt. Nem kell mást tenni, mint évente kb. kétszer a kellő módon megnyesni, gyökerét kicsit trágyázni, és ennyi gondoskodást már meghálálja!

Ugyanígy kezelhető a két másik kedvenc, a lila akác és a trombitafolyondár. (A lila akác hamarosan virágzik is!) Mindkettő gyorsan nő, nevelhető akár fának is. Ha meghagyjuk futónak, egy idő után azt is kivehetjük mellőle, amire felfuttattuk, mert magától megtartja saját magát – mondta el Megyeri Szabolcs kertész.

A szerkesztő tapasztalata:
Ici-pici kertemben mindez remekül működik, mint az a képeken is jól látszik! Több mint 20 éve lakunk itt, tehát tapasztalatból mondom: a vadszőlő és a smaragd tuja tényleg istenien megfér egymás mellett, ráadásul a fekete rigók és más madarak is előszeretettel fészkelnek benne!

Más, kertépítési tanácsokat itt is olvashatsz!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Lassú hajóhintába ül a vérnyomás

Erős lehűlést hozott a hét eleji hidegfront, az átlag alá csökkent a hőmérséklet. Reggelente előfordulnak már…

Csak 108 lépés az életért: ez azért buli

Testet-lelket megújító, különleges mozgásra hív a 25 éves Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság. 2019. szeptember…
1 / 1 496

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!