Facebook hozzászólás
184

Szalmonella az új vágódeszkán!

Sokan sutba dobják a régi fából készült vágódeszkát, s divatos műanyagra cserélik. Pedig a természetes anyagból készült eszközök nem csupán ugyanolyan szépek, hangulatosak és praktikusak tudnak lenni, hanem sokszor higiénikusabbak is.

Tán a gyártók sugallatára is, de az a tévhit alakult ki a háziasszonyokban, hogy a fából készült vágódeszka nem elég higiénikus, nem lehet jól tisztán tartani. Ezért azután egyre többféle műanyag vágódeszkát lehet a konyhafelszerelési boltokban találni, különböző méretben, vastagságban. Színben is, dizájnban is többféle változat kapható, hogy a konyha stílusához, színvilágához legjobban illőt választhassa a háziasszony.

Ugyanakkor sok amerikai háziasszony csöppet sem volt elégedett a műanyag vágódeszkával. Az egyik amerikai egyetem laboratóriumában két kutató mikroszkopikus vizsgálatnak vetett alá különböző műanyag és fából készült vágódeszkát, és meglepő felfedezést tettek.

A plasztikdeszka tele volt szalmonella baktériumokkal, melyek könnyen bekerülhetnek az ételekbe, s ha nem elegendő hosszúságú hőkezelésnek vannak kitéve, könnyen fertőzést okozhatnak. Ráadásul a műanyag lapon gyorsan szaporodnak, és a plasztik deszkát nagyon nehéz úgy megtisztítani, hogy a korokozók teljesen eltűnjenek róla.

Ezzel szemben a fa vágódeszkán ha meg is jelennek a szalmonella baktériumok (ami szinte óhatatlan a nyers hússal, vagy zöldséggel), gyakorlatilag nem szaporodnak, s könnyen elpusztíthatók, akár csak forró vizes lemosással.

Ráadásul a vizsgálat azt is bebizonyította, hogy az öreg fa vágódeszkán hatékonyabban pusztulnak el a korokozók, mint az új deszkán.

Nem kell hát a régi vágódeszkát feltétlenül szemétbe dobni. A műanyag deszkát pedig alaposan súroljuk le forró vízzel és mosogatószerrel, rögtön használat után.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!