Facebook hozzászólás
65

Tartósítsunk vitaminokat!

Ahhoz, hogy a zöldség, gyümölcs megőrizze eredeti, magas vitamintartalmát, körültekintően kell tárolni, és lehetőleg minél hamarabb, megfelelően elkészíteni.

Annak érdekében, hogy a gyümölcsök, zöldségek eredeti vitaminjainak nagy része megmaradjon tányérra kerülésükig, érdemes több dologra is figyelni. Fontos például, hogy vásárláskor mindig kicsattanóan friss, és ne fonnyadt levelű zöldséget, ráncos héjú gyümölcsöt válasszunk, és otthon lehetőleg ne hagyjuk meleg helyen, hanem felhasználásig – ami egy-két napon belül történjen meg – a hűtő megfelelő polcára tegyük őket. Az is íratlan szabály, hogy csak közvetlenül az ételkészítés előtt hámozzuk meg, daraboljuk fel, így ugyanis a vitaminlebontó enzimek nem tudnak idő előtt akcióba lépni.

A felhasználásnak ugyancsak megvannak a vitaminmegőrző praktikái: például, ha lehet, ne főzzük, süssük, inkább párolással készítsük el a zöldségféléket, persze lefedve a párolóedényt. S ha mégis főzni kell, mindig forró és ne hideg vízbe tegyük fel az alapanyagokat, mert a gyorsabb főzéssel több értékes anyag marad vissza, mint a lassú folyamattal. És persze azt is jó megjegyezni, hogy a zöldségeket nagyon rövid ideig, csak roppanósra pároljuk, főzzük, megmentve ezzel a bennük rejlő vitaminok jelentős részét. A párolás általános időtartama nyers termékek esetében 5-10 perc, a mireliteknél 3-5 perc. A párolás befejeztével hagyjuk az edényt továbbra is lefedve: így a gőzben tovább puhulnak a zöldségek anélkül, hogy veszítenének vitaminkészletükből.

Vitaminok néhány természetes lelőhelye

A-vitamin, illetve a provitaminja: sárgarépa, paradicsom, tojás, tejtermékek, szardínia.

B-vitaminok: földieper, cseresznye, hüvelyesek, brokkoli, paraj, tej, tejtermékek, gabonafélék, dió, olajos magvak.

C-vitamin: paprika, citrusfélék, fejes saláták, eper, káposztafélék, karalábé, spárga, hagymafélék, csipkebogyó, kivi, petrezselyem.

D-vitamin: tej, tejtermékek, tojás, halak mája, szardella.

E-vitamin: búzacsíraolaj, mandula, mogyoró, hagyma, spárga.

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008/02. számában jelent meg.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!