Facebook hozzászólás
380

Tragédiák ellen – tanácsok gombaszedéshez és -evéshez

A csapadékos időjárás sokak nyaralásába rondított bele, a gombák azonban nyertek vele, a sok eső miatt hosszú lesz az idei gombaszezon. Igaz, az erdőből beszerzett gomba ingyen van, de komoly veszélyeket rejthet. Épp ezért fontos néhány tanácsot megfogadni!

Kép: wikipedia

A vadon, erdőben szedett gomba igen kockázatos lehet. Éppen ezért fontos, hogy gombaszakértővel vizsgáltassuk meg a gombát, amit magunk szedtünk, vagy kaptunk valakitől – hívja fel a figyelmet a Mindenár.hu, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által közzétett tanácsok ismertetésével is segíti a hobbigombászokat. Ezek közül a legfontosabbak:

● házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát tilos elfogadni,
● hatévesnél fiatalabb gyereknek nem szabad gombát vagy gombás ételt adni,
● a gombás ételeket az elkészítés után meg kell enni, lehetőleg ne tárolják ezeket,
● játszótereken, udvarokon, parkokban nézzünk körül, és ellenőrizzük, vannak-e gombák, nehogy a gyerekeknek kedve legyen azokat megkóstolni.

Élelmiszerek: nagy melegben fontos a csomagolás!
Magyarországon évente 400 ezer tonna élelmiszert dobunk ki, ami fejenként mintegy 40 kilogrammot jelent. Ha figyelnénk arra, hogyan védjük az élelmiszereket a környezeti hatásoktól, akkor ennek jó részét megspórolhatnánk.

Persze túlzott elővigyázatosságból nem kell lemondanunk a gombászásról, ami igen szórakoztató és hasznos családi program lehet, főleg, ha felkészülünk rá akár egy kis képes kézikönyvvel, és a család együtt vizsgálja meg, hogy vajon a talált gomba milyen fajta lehet. De eszünkbe ne jusson kihagyni a gombavizsgálatot még akkor sem, ha úgy véljük, száz százalék, hogy jól azonosítottuk a szedett gombákat. Még hozzáértőket is meglepetések érhetnek, mert ehető gombák alfajai is okozhatnak nagyon kellemetlen meglepetéseket, ugyanis a minimális eltérést laikus nem tudja fölfedezni.

Egyébként még a gombaszakértői vizsgálat is érdekes és tanulságos program felnőttnek és gyereknek egyaránt, sok érdekes dolgot tudhatunk meg nem csak a gombákról. Emellett a gombaszakértők nemcsak azt mondják meg, melyik gomba ehető, és melyik nem, hanem azt is, hogy melyiket hogyan lehet ehetővé tenni. Sőt, vannak, akik még jó receptekkel is szolgálnak!

A Nébih oldalán egyébként megtalálhatók a bejegyzett gombaszakértők, és az is, hogy mely piacokon, csarnokokban és mikor találhatunk gombaszakértőt.

Te tudod, melyik a gagyi csoki? Megmondjuk, hogyan derítsd ki!
Megtéveszthet, de el is igazít a csoki csomagolása: az, hogy jól néz ki, nem jelent semmit, ám a feltüntetett összetevők már leleplezik azt, ha gagyi csokival van dolgunk. Persze az ilyenek sokszor olcsóbbak is, mint az igaziak. Éppen ezért vigyázzunk: a csokiutánzatokkal érdemes óvatosnak lennünk!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!