Facebook hozzászólás
227

Tudod, hogy mitől sajt a sajt?

Az előállítása három alapvető „találmányon” alapul, melyeket sok ezer évvel ezelőtt „fedeztek fel”, és amelyek mind a mai napig változatlanul érvényben vannak.

Bármilyen messzi múltba nyúlnak is vissza a régészeti leletek arról, hogy mikor és hogyan készült az első sajt, ma is csak feltételezések vannak. Annyi azonban bizonyos, hogy már a történelem előtti időkben is ettek sajtot az emberek. Mint ahogyan az is biztos, hogy ennek az oly nagyra becsült, és ma már szinte végtelen sokféleségben rendelkezésünkre álló élelmiszernek az előállítása három alapvető "találmányon" alapul, melyeket sok ezer évvel ezelőtt "fedeztek fel", és amelyek mind a mai napig változatlanul érvényben vannak.

Az első maga a tej. Régi az ember ismerete a tej tulajdonságairól, "viselkedéséről". Könnyen lehet, hogy mikor őseink tejet raktak ki isteneiknek áldozati ajándékul, és megfigyelték, hogy egy idő után ez a tej megaludt, a tejsavbaktériumok ugyanis mindenütt és mindenkor jelen voltak. Hamar felfedezhették a hőmérséklet szerepét is e folyamatban. Ezt a felfedezést már nevezhetjük a sajtkészítés útján tett első lépésnek, amelyet rövidesen követett a második: ha a megaludt tej sokáig állt az edényben, az alján folyadék gyűlt össze, a tetején úszó alvadék pedig egyre tömörebb lett. Később ezt a folyamatot úgy gyorsították, hogy az alvadt tejet fonott kosarakba, vagy más, alul lukacsos edénybe tették, így választván el az alvadékot a savótól. Ekkor meglehetősen tömör, fehér masszát nyertek: ez volt az első savanyú(aludt)tejsajt. Ezt a sajtfajtát mind a mai napig ugyanezen elv alapján készítik.

A harmadik "találmány" az oltóanyag volt. Talán egyszer régen, történelmünk hajnalán egy vadász észrevette, hogy a frissen leölt fiatal állat gyomrában, ha az előtte nemrégen szopott az anyától, fehéres színű masszát talál: ez nem volt más, mint a gyomorsav és az oltó miatt összement tej. Vagyis felfedezte, hogy a gyomortartalom hatására összemegy a tej. Bizonyára nem tartott hosszú ideig, míg ezt a véletlen felfedezést is a maga javára fordította és később tudatosan is felhasználta az oltót a tej megalvasztására.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!