>
Facebook hozzászólás

Tudod, honnan fúj a szél? … Pedig nem ártana!

Évente pár nap, rosszabb esetben egy-két hét, amikor olyan szmog sújtja az ország nagyvárosait, mint a közelmúltban. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a lakásvásárlók ritkán kérdeznek rá a közvetítőknél: milyen a szmoghelyzet a megvásárolni kívánt ingatlan környékén? Pedig az egészségkárosító hatáson túlmenően sok mindenről árulkodhat még ez az adat!

Szmogban a Parlament, Kép: MTI/ Mohai Balázs
Kép: MTI/ Mohai Balázs

– Az ár és a szobaszám a legfontosabb a lakáskeresőknek, az ingatlan állapotát és komfortfokozatát kétharmaduk veszi számításba. A szmoggal egyedül kapcsolatba hozható kérdés, amit feltesznek az érdeklődők, az a fűtés típusa. A lakáskeresők 57%-ának fontos ez – ismerteti az NRC Marketingkutatóval végzett közös felmérésük eredményét Dr. Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont hálózatirányítási és fejlesztési vezetője.

A légszennyezettségről azonban ez sem árul el túl sokat: pont a családosok körében nagyon kedvelt, egyedi fűtésű, zöldövezeti családi és alacsony lakásszámú társasházas övezeteket sújtja gyakran a szmog, a szél és a csapadék hiánya miatt, vélik a meteorológusok. Persze a korszerű tüzelési módokra átállás és a sok lombos növény javíthat a helyzeten, és a csendes, jó közlekedésű, szociális infrastruktúrájú környékek a néhány rosszabb nap ellenére is kedveltek maradnak a gyerekesek körében.

Ebben vagyunk legerősebbek Európában
Az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint a magyar lakások drágultak legnagyobb arányban a 29 vizsgált európai ország közül. 2016 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 11,6%-os volt az értéknövekedés, ami messze meghaladja az EU egészén mért 4,3%-os átlagot.

Az egészséges környezet alatt tehát nemcsak a zöldövezetet kell érteni, lakásválasztáskor érdemes azt is számításba venni, az ingatlan mennyire fekszik közel a szélfolyosókhoz, egyáltalán milyen irányú általában a légmozgás, van-e a közelben erdő, hegy, nagyobb vízfelület, ami felől tisztább légtömegek érkeznek.

Budapesten például észak-nyugati az uralkodó szélirány, így a II-III-IV. és a XII. kerület van a legjobb helyzetben. A keleti országrészben az északi-észak-keleti szelek, míg nyugaton a nyugati-északnyugati szelek az uralkodók, ehhez mérten érdemes az ingatlanok közül választania annak, akinek számít a szmoghelyzet is – javasolják az OTP Ingatlanpont szakértői.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 163

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!