Vigyázat! Ezek a legrosszabb helyek a holmijaidnak!
Melyek a legrosszabb helyek, ahova tehetjük a holminkat, és hova tegyük helyette? Több szakterület kutatói is tudják, hogy a környezetünk elrendezése – az edzőteremben elfoglalt helyünktől a gyógyszereink tárolási helyéig – meglepő hatással van mindenre, pl. a testsúlyunkra vagy a közérzetünkre.
Nem csak az számít, mit teszünk, hanem azt is, hogy hol. Nézzük, melyek a legegészségtelenebb helyek, és mire cserélhetjük fel ezeket!
A legrosszabb hely a fogkefe számára: – A mosdókagyló
A mosdóval semmi baj nincs önmagában, de szörnyen közel van a wc-hez. Az Arizonai Egyetem baktérium szakértője, Chuck Gerba professzor szerint a wc-kagylóban átlagosan több mint félmillió mikróba található négyzetcentiméterenként. Ha lehúzzuk a wc-t, a benne található anyag részecskéi a levegőbe kerülnek, és akár több mint másfél méterre is elrepülhetnek, rá a padlóra, a mosdóra, és a fogkefénkre. „Célszerű a fogkefét a bezárt szekrényben tartani” – javasolja Gerba.
A legrosszabb hely a cipők számára: – A hálószoba-szekrény
Ha utcai cipővel végigmegyünk a lakáson, egy csomó allergént és szennyező anyagot viszünk be. Egy 1999-es kísérlet kimutatta, hogy ezek az anyagok egy teljes hétig maradnak a lakásban, főként azokon a részeken, ahol közlekedünk.
Csökkentsük a szennyező hatást azzal, hogy a koszos cipőt már a bejáratnál levesszük. Tároljuk egy kosárban, vagy a bejáratnál elhelyezett pad alatt. Ha a papucsunkkal véletlenül kimegyünk, az első utunk vezessen a fürdőszobába.
A legrosszabb hely az elalváshoz: – Több takaró alatt
Ha túlságosan meleg van, lehet, hogy nem tudunk majd elaludni. A természetes alvási hőmérséklettől elálmosodunk.
A könnyebb elalvás érdekében a hőt a kezünkön és lábunkon keresztül vegyük fel, mondja Helen Burgess, a chicagoi Rush Egyetem Bioritmus Kutatólaboratóriumának munkatársa. Húzzunk zoknit, hogy kitáguljanak az erek a végtagokban, majd vegyük le, és dugjuk ki a lábunkat a takaró alól.
A legrosszabb hely az ételmaradékok tárolására: – A hűtőszekrény
Ha még melegen tesszük a maradékot a hűtőbe, biztos, hogy nem hűl le egyenletesen, és könnyedén ételmérgezés lehet a vége, állítja O. Peter Snyder, a St. Pauli Kórházi Technológia és Menedzserintézet munkatársa. Miért? Mert az edény közepén nehezebben hűl ki az étel, és megfelelő táptalajt biztosít a baktériumoknak a szaporodásra.
Hozzászólás zárolva.