Vigyázat! Veszélyesek lehetnek a látványfagyik!
Manapság egyre többet és sokféleképpen dekorálják a hűsítő fagylaltokat. A gyümölcs- vagy virágdíszek azonban a gondos tisztítás ellenére is apró rovarokat, permetezőszer-maradványokat és káros anyagokat tartalmazhatnak. Mi most az élelmiszer-biztonságra hívjuk fel a figyelmedet!
A látványpultokból adagolt fagylaltok díszítésére az ehető, előkészítést nem igénylő élelmiszerdíszek – csokoládé- és kekszdarabok, cukorkaszóratok, marcipánfigurák – használata javasolt élelmiszer-biztonsági szempontból, figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Ezek ehetők, méretük nem gátolja az adagolást, és a fagylaltba keveredett törmelékeik nem okozhatnak fulladásveszélyt vagy kellemetlen meglepetést a fogyasztónak.
A friss gyümölcsdekorációk viszont már komolyabb figyelmet igényelnek, hiszen ezeket alaposan meg kell mosni, esetenként hámozni is. A földieper például harsogó színei és lédús megjelenése miatt kedvelt dekoráció, de zöld szárával és a csészelevelekkel együtt – amelyek egyébként nem fogyaszthatók – már rosszul tisztítható, így talajbaktériumok kerülhetnek vele a fagylaltba.
A sárgadinnye héján is számos talajbaktérium található, amit hámozás nélkül nem lehet eltávolítani. A héjas citromról és narancsról pedig már köztudott, hogy penészedésgátlóval és viasszal kezeltek, ezért a nem bio termékek a fagylalttal közvetlen érintkezésre nem alkalmasak.
Szintén aggasztó élelmiszer-biztonsági szempontból a tégelyes fagylaltok élő virágokkal, friss növényekkel – például bodzavirág, rózsa, árvácska – és nem ehető növényi részekkel, levelekkel díszítése. Ezek a gondos tisztítás ellenére is apró rovarokat, permetezőszer-maradványokat és káros anyagokat tartalmazhatnak. Dekorálás előtt azt is meg kell vizsgálni, hogy az „ehető” virág valóban ehető-e, vagy valamilyen méreganyagot tartalmaz, esetleg ismeretlen allergén forrásként „díszíti” a fagylaltot.
Előfordul az is, hogy olyan, a fagylalt ízét, fantázianevét idéző tárgyakat helyeznek közvetlenül a tégelyekbe, amelyek nem tisztítottak, vagy nem tisztíthatók megfelelően (például whiskysüveg, kókuszhéj, italosdoboz), illetve felületükön az élelmiszerrel nem érintkezhető festék vagy lakkréteg van. Nem szabad elfelejteni, hogy a dekortárgyak vagy törmelékeik nemcsak szennyezhetik és fertőzhetik a fagylaltot, de baleset- és fulladásveszélyt is jelentenek. A NÉBIH arra kéri a forgalmazókat, hogy a látvány helyett az élelmiszer biztonság legyen a legfontosabb díszítéskor is – olvashatjuk az MTI híranyagában.
Hozzászólás zárolva.