Facebook hozzászólás

INGATLANPIAC

Vihar előtti zaj?

Én ma mindent eladok! Ezzel a mondattal pakolta ki a pultra a pincéből felhordott törött gipszgólyát, csorba kerti törpét, néma kakukkos órát Latabár Kálmán az ötvenes évek egykori vígjátékában, az Állami Áruházban. Ez a mondat jutott eszembe, amikor elolvastam a legfrissebb ingatlanpiaci statisztikai adatokat. A vállalkozók azonban már nagyon óvatosak…

Sokkal kevesebb új lakás épül ma Magyarországon, mint amennyit megvennének. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint most mindent el tudnának adni, mert ma mindenki „ingatlanban utazik” Magyarországon.

A vállalkozók felkészültek arra, hogy kevés lakás épül majd, ám ennek ellenére nem vállalják túl magukat, mert a növekvő piaci igények még annyira nem markánsak, hogy az a nagyobb befektetőknek is vonzó legyen.

Modern társasház hegyoldalban, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A szakember tapasztalatai szerint a beruházók igyekeznek határidőn belül felépíteni az új ingatlanokat, de óvatosak.

Felhúzza a vidéki ingatlanárakat a CSOK

Debrecen, Rakovszky Dániel utca, Kép: wikimedia
Debrecen, Rakovszky Dániel utca, Kép: wikimedia

Egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra az állami támogatások, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez elsősorban vidéken, főleg azokon a településeken, amik rajta vannak a CSOK-listán, érzékelhető. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a nagyvárosokban is várható még emelkedés, Debrecen például hamarosan utolérheti Budapestet.

− Senki nem vág bele olyan projektbe, amellyel kockáztatná a saját megtérülését. Nem állítható, hogy megtorpant ez a piac, mert a vásárlóközönség folyamatosan bővül, de a beruházók csak olyan projekteket vállalnak be, amelyek két éven belül megtérülnek. Hosszabb távra azonban már kevesen terveznek – fogalmazott Gadanecz Zoltán.

A számok azt mutatják, hogy az új építésű ingatlanok jelentős része gazdára talál, de az átadás közeledtével mindig marad egy-egy lakás, amit már nehezebb eladni. A tény, hogy a legjobb lakások már a tervezőasztalon elkelnek. Nő a kereslet, és a számok is azt sugallják: ha többet tudnának építeni, akkor azokat is gyorsan el lehetne adni.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!