Facebook hozzászólás

Vizes rongytól az internetig

A takarítás mindennapjaink kikerülhetetlen része. Az évszázadok során ez a tevékenység is rengeteg változáson ment keresztül, új eszközök jelentek meg, új elvárások alakultak ki, idővel pedig egyesek számára még hivatássá is vált. Hogy jutottunk el az ősemberektől az olyan online rendelhető takarítószolgáltatásokig?

Herkules, Kép: rendi.hu
Herkules, Kép: rendi.hu

Már a rómaiak is…

Arról, hogy az ősember takarított-e már, sajnos nem maradtak fenn bizonyítékok, az viszont már történelmileg is alátámasztott tény, hogy a római és az egyiptomi időkben is fontosnak tartották a tisztaságot, a kornak megfelelő higiéniás állapotok értelmében. A rómaiak törvényeket hoztak, hogy megszabadítsák városaikat a hulladéktól, és tisztították a ruháikat is.

Herkules, az első profi takarító

Herkules mítoszában, időszámításunk előtt 1200 környékén találkozhattunk először azzal, hogy valaki fizetséget kér takarításért cserébe. Herkules 12 feladatot kapott Eurüsztheusztól és Hérától. Az egyik ezek közül az volt, hogy takarítsa ki Augeiasz istállóját, ami híresen koszos volt. Herkules ezt azonban eltitkolta Augeiasz elől, és felajánlotta, hogy egy nap alatt kitakarítja az istállóját, ha megkapja cserébe a csorda egy tizedét.

A szakma azonban csak az 1800-as évek közepén kezdett professzionálissá válni. Ugyanis a polgárosodás időszaka magával hozta a tisztaságra való vágyat.

Porszívó, Kép: rendi.hu
Porszívó, Kép: rendi.hu

Az emberek egyre inkább figyeltek a külsejükre, ruházatukra és otthonaikra is. Az 1900-as évek elejére már kialakultak olyan rutinok is, amiket jobb háztartásokban illet minden nap elvégezni – ilyen volt például a portörlés.

Mérföldkő: a porszívó születése

Ugyan a porszívó elődeit már 1811-től használták, azok még csak porfújásra voltak alkalmasak. A mai porszívó ősét Hubert Cecil Booth szabadalmaztatta 1901-ben. Nem volt egy kis darab: a szerkezetet lovaskocsin kellett szállítani. Az igényekhez alkalmazkodva 1912-ben jelentek meg az első levegőbeszívással működő elektromos háztartási porszívók. Ekkor már ismerték a csavaróval rendelkező felmosóvödröt is, de a nagy többség még mindig kézzel csavarta a rongyot.

Önmagát kicsavaró felmosórongy, internetes rendelés

Az 1980-as évekre már két kategóriába lehetett sorolni a takarítószolgáltatásokat.

Takarítástörténet, Kép: rendi.hu
Kép: rendi.hu

Érdekesség, hogy míg a lakossági szolgáltatást kínálók nagy része nő volt, addig az ipari takarításokat inkább férfiak végezték. A kései kezdet ellenére a takarítóipar gyorsan felzárkózott, és alkalmazkodott a jelenlegi igényekhez. A mai, felgyorsult világban egyre kevesebb az időnk, így kis erőfeszítéssel, és gyorsan szeretnénk csillogóvá varázsolni lakásunkat. Eljutottunk az önmagát kicsavaró felmosórongyokig és az önműködő porszívóig. Az internet segítségével pedig akár néhány kattintással bármilyen rendelhetünk takarítást otthonunkba.

Takarítási tippek
Hol kezdjünk neki egy nagytakarításnak? Érdemes-e egy kimerítő napba zsúfolni minden teendőt? Szuper tippeket osztott meg az ország egyik ismert online takarítószolgálata.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Amit a magas vérnyomásról tudnod kell!

Vérnyomásunk percről percre, napszakra jellemzően váltakozik, valamint befolyásolhatják bizonyos külső körülmények…

Mosolygós májusi időt hoz a hétvége!

Újra melegedés kezdődik, és most jó esély van arra, hogy ne csak a naptár szerint legyen május, hanem az…
1 / 1 483

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!