>
Facebook hozzászólás

5+1 TUTI TIPP NŐKNEK A PÁRCSACSOGÁSHOZ

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve kihasználnunk a lehetőségeinket arra, hogy hogyan vegyük rá párunkat a nyílt érzelmi kommunikációra.

VII. Henrik és Erzsébet ólomüvegen, Cardiff Vára, Kép: pixabay
VII. Henrik és Erzsébet ólomüvegen, Cardiff Vára, Kép: pixabay

Kutatások szerint a nők naponta 6-8 ezer szót mondanak ki míg a férfiak csupán 2-4 ezret. A párkapcsolatokban sem egyszerű ezen az ellentéten felülkerekedni, különösen a nőknek, hiszen míg ők csacsognának egész este, párjuk már aznapra teljesen belefáradt a kötelező beszélgetésekbe. Amennyiben párunkat mégis szeretnénk szóra bírni, tudatosítsuk kommunikációnkat, és érzelmi intelligenciánkat felhasználva vessük be az 5 tuti tipp egyikét!

Engedd beszélni!

A férfiak teljesen máshogy fognak bele és más gondolatmenet mentén fogják végigvezetni történetüket, de hagyd őket kibontakozni! Csak hallgass és figyelj! Ha párunk érzi, hogy megbízhat bennünk, és egyenrangú beszélgetőpartnerként viselkedünk, többet és összetettebb érzéseket is megtudhatunk, felfedezhetünk.

Figyelj kérdéseid hátsó tartalmára!

A „Miért vagy ilyen csöndes?” helyett tegyük fel máshogy a kérdést, és fordítsuk meg az egészet, mondjuk inkább azt, hogy „Ha gondolod, figyelek rád.” Éreztessük párunkkal, hogy nem ellene, hanem vele vagyunk, mert ez hatékonyabb kommunikációt fog eredményezni, hiszen az offenzíva érzése helyett együttérzést fejezünk ki.

Pár ül a sárga búzamezőben, Kép: pexels
Kép: pexels

Kérdezz rá kedvenc dolgaira konkrétan!

Ne tegyél fel általános kérdéseket, hogy „Milyen volt a mai edzés?”, fogalmazz inkább konkrétabban, például, hogy „Meggyógyult Pista lába?”. A konkrét kérdések bedobása a beszélgetés közben arról adsz tökéletes visszajelzést párunknak, hogy figyelsz arra, amit korábban mesélt, és tökéletesen észben is tartod a részleteket. Ennek köszönhetően máskor is szívesebben mesél majd.

Ne szakítsd félbe!

A nők legtöbbször szeretnek egymás szavába vágva csacsogni, a férfiak viszont sokkal inkább szeretik egyvégtében elmondani gondolataikat. Tudatosítsuk ezt, és ne szakítsuk félbe párunkat, éreztessük partnerünkkel, hogy még mindig figyelünk rá.

Legyünk óvatosak a vitákkal!

Ha a beszélgetés indulatokat ébreszt bennünk, akkor is tartsuk kordában érzelmeinket és fókuszáljunk arra, hogy megértsük párunk motivációit, igyekezzünk megérteni, miért gondolja és mondja az adott dolgokat. Sokszor a háttérben csak az áll, hogy nehezebben fejezi ki magát, és nem találja a megfelelő szavakat, de megértéssel, türelemmel, puhatolózó kérdésekkel könnyen felfedezhetjük, mi mondanivalójának valódi célja.

Az 5 legfontosabb lelki vágy, ami a párkapcsolatunkra is kihat

Kép: pixabay

Nem bírtam tovább. Valahogy ki kellett lépnem ebből kínos beszélgetésből, ezért azt mondtam neki, kimegyek vizet inni. Nem voltam szomjas…Ezt ő is tudta. Ugye ismerős a helyzet? Mi az az 5 alapvető vágyunk, melyek megélése minden párkapcsolatban nagyon fontos, hogy jól tudjuk működtetni azt?

+1. Folyamatosan fejlesszük érzelmi intelligenciánkat!

Az EQ, azaz az érzelmi intelligencia az a képességünk, hogy képesek vagyunk felismerni és kezelni saját és mások érzelmeit is. Ez segít abban, hogy kommunikációnk jobb és hatékonyabb legyen, mely nagy kihatással van minden emberi kapcsolatunkra. Az EQ (szemben az IQ-val) fejleszthető, ezért érdemes minél többet foglalkozni vele, és beszélni róla.

A Kósa Erika Akadémia minden évben október 13-án tartja az EQ napját, melynek idei témája az, hogy hogyan maradhatunk igazán emberek a digitalizáció világában. Az idei Embernek maradni nevet viselő EQ napon olyan neves előadók beszélgetnek a témáról, mint Dr. Dinnyés András, genetikus, Kánai András jövőkutató és Bereczki Enikő generációs szakértő. Vendég lesz többek között Benkő Vilmos, a Speak Akadémia alapítója, Marsalkó Dávid, a Halott Pénz frontembere és Angyal András táncművész. Az egésznapos programot Dr. Várkonyi Andrea vezeti.

További információt itt találsz!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Együnk kevesebb csomagolást!

Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból majd fél kilogrammot eszünk – és most nem a…

Berobbant a tél, de a java csak most jön!

December első napjain megérkezett az igazi tél, havazással, és fagyokkal. A folytatásban ugyan jelentős csapadék…
1 / 1 507

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 161

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!