Facebook hozzászólás

Így érheted utol a hazug embert

Igen, könnyebben utolérjük, mint a sánta kutyát, sokan legalábbis a nem átverhetők kategóriában ezt vallják. Vajon milyen jelekből lehetünk biztosak abban, hogy a párunk, gyerekünk, kollégánk lódít, nem mond igazat?

Sokan állítják magukról, hogy olyan hatékonyan ki tudják szűrni, aki az, aki nem mond nekik igazat, mint egy hazugságvizsgáló. Az adatok azonban nem ezt mutatják. Bár sokan ismerjük a hazugság leleplezésére tett gyakori gesztusokat – a szemkontaktus kerülése, az orr megérintése, fészkelődés a széken –, ám ezek akár a vizsgahelyzet miatti szorongás jelei is lehetnek.

Kép: pixabay
Kép: pixabay

A hazugság kemény munka – és most nem a kegyes hazugságokra gondolunk, hanem azokra, amelyek komoly következményekkel járhatnak, például letagadjuk, hogy megtettünk valamit, vagy ott voltunk valahol. A tevékenység során az okoz nehézséget, hogy több dologra kell odafigyelnünk egyszerre:

 • Jól kell előadnunk a történetet, hogy az összefüggő és hihető legyen, illetve a későbbiekben felfedett „tények” is beleilljenek
 • Meg kell jegyeznünk a mondandónkat, hogy később akár többször is elő tudjuk adni ugyanúgy
 • Ki kell ismernünk beszélgetőpartnerünket, hogy megbizonyosodhassunk róla, elhiszi a történetet
 • Valódi emlékeinket háttérbe kell szorítanunk, hogy helyet adhassanak a hamisaknak

Így a jó hazugsághoz jó memória, színészi tehetség és érzelmi intelligencia kell, illetve az a képesség, hogy a bonyolult történetet többször is magabiztosan elő tudjuk adni. Sokan esnek ugyanis abba a hibába, hogy a történtek felvázolása után megkönnyebbülnek, és elengedik magukat – ilyenkor könnyen rajtakaphatók. A Current Directions in Psychological Science szakfolyóirat egyik cikke különböző technikákat közöl a hazugságok leleplezésére:

 1. Honnan tudod, hogy hazudik a gyereked?
  Arra tanítjuk, hogy ne hazudjon. Aztán mégis előáll kitalált történetekkel, képzeletbeli barátokkal, különös eseményekkel, vagy egyszerűen letagad megtörtént dolgokat, és elsumákolja a csínytevéseit. Mikor hazudik a gyerek? Hogyan reagáljunk a füllentésekre? No és mi a helyzet a szülői példamutatással?

  Meséltessük el a történetet az illetővel fordított időrendben: ez valódi sztorik esetében sokkal könnyebb

 2. Nézzünk a másik szemébe: a hazugsághoz jobban kell koncentrálni, így a füllentő valószínűleg gyakrabban bámul majd élettelen tárgyakat
 3. Kérdezzünk rá apróságokra, több alkalommal is. Egy hazug nem szívesen mondja, hogy „nem emlékszem”, így részletesen beszámol majd mindenről, a terítő mintájától kezdve a leves fűszerezéséig – de ha legközelebb máshogy fogalmazzuk meg a kérdést, talán nem veszi észre, és másképp felel
 4. A tehetséges hazudozók általában bővebben és világosabban ki tudják fejteni véleményüket egy témáról: kérdezzük meg, mit gondolnak róla, és figyeljük meg, mennyire komplex választ adnak

Ha valaki ártatlan egy ügyben, gyakrabban és szívesebben ajánl fel önként információkat; a bűnös viszont a lehető legkevesebbet mondja, nehogy elárulja magát. Így, ha a nem eldöntendő kérdésekre is csak egy-egy szóval válaszol, joggal gyanakodhatunk.

5 hazugság, ami még simán belefér a társkeresésbe
Nincsen olyan ember, aki ne füllentett volna egy kicsit, vagy lódított egy jókorát, csupán azért,hogy szépítse az önmagáról festett képet, főként, ha társkeresésről van szó. A szakemberek szerint azonban egy kis hazugság még hasznos is lehet, sőt, akár megbocsátható is.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Viszket a tenyerem!

Még az Európai Parlament összes mozsdóját is felszerelték a helyes kézmosást bemutató tájékoztatóval évekkel…

Ez nem lehet válóok

Mielőtt külön szobába költöznénk párunkkal a hangos horkolás miatt, érdemes utána járnunk, hogyan kezelhető a…
1 / 1 500

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

HÍREK

1 / 1 153

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!