Facebook hozzászólás

Kell egy kis nyári eső a lelkünknek is

A napfényes, pörgős, fülledt, meleg nyári hetek közé időnként beékelődik egy nyomott, kedvetlen, esős nap is, ami nem kevés bosszúságot okoz, ha ez nyaralás alatt történik. Pedig nem is sejtenénk, milyen sok lehetőséget rejt egy-egy ilyen nap – önismereti szempontból!

A szürke, esős napok egy pillanatra megállítják a nyár felhőtlen pörgését, és az élmények, programok kifelé orientáló forgatagából hirtelen befelé helyeződik a hangsúly. Bekuckózunk, lelassulunk, elcsendesülünk, hallgatjuk az eső kopogását, amit már elődeink is a fájó érzelmek külső, megtestesült szimbólumának tekintettek, gondoljunk csak a népdalokra:

Kép: Pixabay
Az esős napok lehetővé teszik a befelé fordulást Kép: Pixabay

„Azt gondolnád, eső esik,
Pedig a szemem könnyezik,
Szemem könnyes, orcám nedves,
Mind teérted van ez, kedves.

Rózsa nyílik az völgyekből
Esik eső az egekből.
Hát én magam így egyedül
Hogy éljek meg nálad nélkül!”

Az esős időszakok által létrejövő begubózás, befelé figyelés lehetővé teszi, hogy meghalljuk saját belső hangunkat, és megfigyeljük, hányadán is állunk önmagunkkal. Nagyon sokat elárul aktuális jól-létünkről, hogy rosszul vagy kellemesen tudjuk-e megélni ezeket a szürke nappalokat. – írja Heller Csilla tanácsadó szakpszichológus.

Ha úgy érezzük, az időjárás túlságosan befolyásolja kedvünket, és hangulatunk mélypontra kerül ilyenkor, az egy fontos jelzés lehet számunkra, hogy érdemes több figyelmet szentelnünk  önmagunknak, és változtatni néhány külső feltételen, szokáson. Figyelmeztethet arra is, hogy az utóbbi időszakban kevés volt az „én-idő”, és talán túlságosan is másoktól, vagy a körülményeinktől tettük függővé érzelmi állapotunkat, míg a tényleges igényeink valahol elvesztek útközben.

Kell egy kis saját idő – a szerelemben is
Ha mindig rajtad lóg, sülve-főve veled lenne, az a baj. Ha időnként elvonul, és azt látod jól elvan egyedül is, akkor hisztizel, mert azt gondolod, már nem szeret. Pedig hagyni kell teret és időt a párkapcsolatban is, hogy levegőhöz jussunk, töltekezhessünk, ami a kapcsolatnak is hasznára válik.

Ha már úgyis a négy fal között ragadtunk, készíthetünk egy listát a számunkra jól eső dolgokról, és átbeszélhetjük ezt szeretteinkkel is, megkérdezve, ők mire vágynak. Az eső hangulata kedvez a meghitt beszélgetéseknek is.
Végül pedig, ne ijedjünk meg az esetlegesen előtörő negatívabb érzéseinktől, hiszen az érzelmek természete a hullámzás. Az örömre való képesség a bánatos periódusokkal kiegészülve kerek egészet alkotnak. Engedjük meg magunknak a melankolikusabb időszakokat is, együttérezve önmagunkkal, elfogadva az aktuális állapotot, hiszen ilyenkor sokat megtudhatunk saját igényeinkről, és így mélyebb önismerethez juthatunk. (Forrás:pszichologuskereso.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

HÍREK

1 / 1 146

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!