Facebook hozzászólás

Van visszaút az elsárkányosodásból

Számtalan kellemetlen tünettel jár a menopauza, amely nemcsak az érintettre, de annak családjára is kihathat. Ugyanis a hangulatingadozások és a libidó csökkenése komoly próbatétel elé állítják a párkapcsolatot, a házasságot. Míg régebben a változókorral járó panaszokkal kénytelen volt a nő együtt élni, ma már igen hatásos kezelési módszerek léteznek arra, hogy elviselhetőbb legyen az egész családnak ez az időszak – mondja Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.

Minden nő rémálma előbb-utóbb valóra válik: az ifjúságukat hátrahagyva nemcsak az idő múlásával szembesülnek, hanem olyan panaszokkal is kénytelenek megküzdeni, mint a hőhullámok, éjszakai izzadások, ingerlékenység, frusztráltság és a szexuális étvágy elvesztése vagy csökkenése. A változókor általában 45-50 évesen okoz komolyabb tüneteket – ám ez természetesen nem kőbe vésett szabály, hiszen ez elérkezhet korábban és később is.

Idős szerelmespár a fűben, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Ráadásul, sajnos nem lehet olyan gyorsan kiheverni, mint egy egyszerűbb betegséget, ugyanis akár 10-15 évig is megkeserítheti az ember életét. Ez többek között azért is baj, mert egyrészt komoly szövődményekkel is járhat a klimax okozta hormonváltozás – pl. szív-és érrendszeri problémák, csontritkulás -, másrészt a korosodó nő környezetét is megviselheti ez az állapot.

Stressz, állandó sírás és csökkenő libidó

A legjobban a házastársakra van hatással a menopauza, hiszen ekkorra rendszerint a gyerekek már nagyobbak, kevesebbet vannak otthon, esetleg ki is repültek a családi fészekből. A párkapcsolat azonban gyakran megsínyli ezt az időszakot, ugyanis a férj úgy érezheti, felesége megváltozott.

Ez bizonyos mértékben igaz is, hiszen a hormonok játéka több negatív dolgot is maga után von. A csökkenő progeszteron és ösztrogén miatt a hangulatingadozások sora, összeférhetetlenség és nagyfokú izzadás lép fel a nők életében, amelyet csak tovább rontanak a hirtelen és váratlanul érkező nagyfokú hőhullámok, az alvászavarok. A házastársak közti problémát még tovább fokozza a hüvelyszárazság, a szexuális étvágy csökkenése, illetve elvesztése is. Ennek oka, hogy nem csupán a női nemi hormonok, hanem a tesztoszteron szintje is csökken.

Nem akarok szárazságtűrő lenni!
A hüvelyszárazság a legtöbb esetben a szexuális együttlétek során jelent gondot, ugyanis a közösülés ekkor diszkomfort érzéssel, esetleg fájdalommal jár együtt, így ha sokáig fennáll a probléma, úgy a libidó visszaeséséhez vezethet és kialakul egy ördögi kör. Ráadásul ekkor apró mikrosérülések is keletkezhetnek a hüvely belső falán – így az együttléteket vérzés is kísérheti-, melynek hatására megnő a fertőzésveszély is.

Visszaút az elsárkányosodásból

Mivel a menopauza okozta panaszok hosszú évekig is tarthatnak, érdemes még idejében megfelelő terápiás módszerekhez nyúlni – mondja Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza. – Természetesen mindenkinél más-más mértékben jelentkeznek a tünetek, ráadásul van, akinél az összes fellép, és van, akinél csak néhány, és azok is kisebb mértékben, így fontos, hogy megfelelő kezelési módszert válasszon. Mivel a menopauza egy igen összetett állapot, melyben elsődleges szerepük van a hormonoknak, érdemes olyan szakemberhez fordulni, akinek van tapasztalata ezen a területen. Ugyanis a személyre szabott terápia elengedhetetlen ahhoz, hogy a klimax alatt – és után – a lehető legjobb életminőséget tartsa fenn a nő – teszi hozzá a szakember.

Bár léteznek természetes megoldások is a tünetek enyhítésére, azonban súlyosabb esetlen hormonpótlás válhat szükségessé, hiszen ezzel nem csak a panaszok mérséklődnek, de a szövődmények kialakulásának kockázata is csökken. Amennyiben a szakember úgy ítéli meg, nincs semmi kontraindikációja (pl. daganat, migrén, trombofÍlia) a terápiának, úgy a hiányzó női nemi hormonokat (ösztrogént, progeszteront, vagy mindkettőt) juttatnak mesterségesen a szervezetbe. Ezáltal bár visszatérhet a vérzés, ám a kellemetlen tünetek megszűnnek, amit sokan megváltásként élnek meg, hiszen így minden visszaállhat a régi kerékvágásba. Fontos azonban tudni, hogy a hormonpótlás csakis szakorvosi javallatra alkalmazható, rendszeres ellenőrzés mellett, és egyénileg meghatározott ideig!

(Forrás: Nőgyógyászati Központ)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Ez az igazi rezsicsökkentés

Duplájára nőhet az energiahatékonysági felújítási költsége annak a mintegy 590 ezer még nem szigetelt panelháznak,…

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…
1 / 348

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

HÍREK

1 / 1 154

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!