Facebook hozzászólás

ÁRMÁNY ÉS HÁLÓSZOBA

Vezérőrnagyból újra ápolónővé minősítették a thaiföldi király kedvesét

Az 1932-ben bevezetett alkotmányos monarchia rendszerében megszűnt az uralkodó többnejűsége. A király elődje, a sokáig uralkodott Bhumibol 66 évig volt házas hozzá hasonlóan igen népszerű feleségével, Szirikittel. A három éve uralkodó király, Maha Vajiralongkorn azonban megcsúfolni látszik házának hagyományait.

Az uralkodó 67. évében már negyedik feleségénél tart, majd három hónapja hivatalosan is ágyasának nevezett ki egy nagyon ifjú és nagyon csinos ápolónőt, aki egyúttal mindjárt vezérőrnagyi rangot is kapott a királyi testőrségben. A pár képével az európaiak is megismerkedhettek, mivel a thai király az év nagyobbik részét Bajorországban tölti, a Starnbergi-tó melletti villájában.

A dicsőség és a tábornokság a korábban ápolónőként dolgozó vonzó ifjú hölgynél azonban nem tartott sokáig: nemrég hivatalos közleményben tudatta az udvar, hogy a hölgynek „az uralkodóval szemben tanúsított tiszteletlen magatartása és megosztó törekvései miatt” el kellett hagynia a királyi palotát, és elveszítette vezérőrnagyi rangját.

Thai templomi falfestmény, Kép: publicdomainpictures
Thai templomi falfestmény, Kép: publicdomainpictures

A részletekről a thai sajtónak nincs módja beszámolni, mivel ott szigorú büntetés, 15 év börtön terhe alatt tilos a királyi család ügyeivel bírálóan foglalkozni. Bennfentes értesülések szerint a kegyvesztés mögött az áll, hogy az ifjú szerető elégedetlen volt a másodhegedűs szerepével, és megpróbált Suthida, a király 41 éves, légi utaskísérőből királynővé vált felesége helyébe lépni.

A nő-ügy egyébként csak egyik jele annak, hogyan építi le a király Thaiföld alkotmányos monarchiáját. Úgy módosította már az alkotmányt, hogy egyedül ő férhet hozzá a királyi család óriási vagyonához. Ugyanakkor a hadsereg két alakulatát a fővárosban, Bangkokban, személyes parancsnoksága alá rendelte. A fejlemények mögött az ország ingatag politikai helyzete áll.

Thai szobrok, Kép: despositphotos
Thai szobrok, Kép: despositphotos

A festői trópusi ország lakóinak már majd tucatnyi katonai puccsot, mintegy 20 alkotmányt, 30 kormányfőt kellett megérniük. A katonai vezetők, a királypárti elit abban voltak érdekeltek, hogy az uralkodóház ismét központi szerepet kapjon az állam és a társadalom életében a 70 milliós országban. Így bevezették például ismét a régi hagyományt, hogy a király megjelenésekor alattvalói a földre vetik magukat… Az uralkodói család tagjait félistenekként tisztelik, a hadsereg, a monarchia nem érdekelt már abban, hogy a demokrácia fügefalevelével leplezze, ami történik. Minderről hallgatnak a turisták, a külföldi megfigyelők, a politikusok – egy idegen kultúra megnyilvánulásainak tekintik mindezt, ami történik.

(Forrás: Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Thaiföld mesebeli látványossága az úszópiac

Úszó piacok, Kép: Damnoen Saduak Ázsiaspecialista
Kép: Damnoen Saduak Ázsiaspecialista

Míg Hollandiában az úszó ház, Velencében pedig a gondola a divat és turistacsodálat tárgya, addig Délkelet-Ázsiában az úszó piac. Számuk ugyan mára – a korábbi több százhoz képest – alaposan lecsökkent, a látvány, az élmény és a gazdag kínálat miatt mindenképp érdemes felvenni a bakancslistára.

Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szívfájdalom

Szúr, szorít, nyom – a mellkasi fájdalom szinte mindig egészségügyi veszélyhelyzetnek tekinthető, még ha nem is…

Hamarosan feladják a leckét a frontok

Kedden még frontmentes napban lehet részünk, de szerdán újabb kettős front érkezik, és ez még csütörtökön is…
1 / 1 505

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

Párkapcsolat

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!