ÍGY IS LEHET JÓKAT ENNI
3 egyszerű gluténmentes recept
Sokan azt gondolhatják, gluténmentes hozzávalókból nem lehet finom ételeket készíteni. Ez azonban messze nincs így. A múlt hét vasárnapi Lisztérzékenyek Világnapjához visszanyúlva megmutatjuk, hogyan lehet kenyeret, pizzát és croissant készíteni gluténmentesen, mégis egyszerűen.
Gluténmentes kenyér
Hozzávalók:
- 400 gramm gluténmentes kenyérliszt-keverék
- 1 csomag (7 g) szárított, gluténmentes élesztő
- 2 dl langyos víz
- 1 ek útifű maghéj
- 3 ek olívaolaj
- só
A liszthez először hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, majd a langyos vizet. A robotgép dagasztó szálával jól összedolgozzuk a tésztát. A tésztát tetszés szerint tovább ízesíthetjük: tehetünk még hozzá tökmagot, napraforgómagot, apróra vágott szárított paradicsomot, olajbogyót, oregánót és bazsalikomot.
Tegyük kiolajozott sütőformába a tésztát. Meleg helyen pihentetni hagyjuk egy órát, hogy a tészta jól megkeljen. Előmelegített sütőben, 180 Celsius fokon egy órán keresztül sütjük. Mielőtt majdnem megsült, a tetejét kenjük át olajjal, hogy ne száradjon ki a kenyér.
Gluténmentes pizza
Hozzávalók a tésztához:
- 400 gramm gluténmentes kenyér- vagy pizzaliszt
- 100 gramm rizsliszt
- 1 csomag (7 g) szárított, gluténmentes élesztő
- 2,5 dl langyos víz
- oregánó
- só
Hozzávalók a feltéthez:
- 200 gramm paradicsompüré
- 100 gramm szeletelt csirkemell sonka
- 100 gramm reszelt sajt
- oregánó
- só
- bors
Hasonlóan a kenyérhez, itt is a száraz hozzávalókat keverjük össze először, ezután jöhet bele a víz. A pizzatésztát is a robotgép dagasztószálával érdemes jól összedolgozni. Miután a tészta homogén állagú lett, tegyük egy olajjal kikent tálba, fedjük le és hagyjuk pihenni legalább egy órát. Pihentetés után nyújtsuk ki kör alakúra, tegyük rá a feltéteket ízlés szerint, és süssük előmelegített sütőben, 200 Celsius fokon nagyjából 20 percig.
Gluténmentes, sajtkrémes croissant
Hozzávalók:
- 500 gramm gluténmentes kenyérliszt
- 3 tojás sárgája
- 200 gramm vaj
- 1 tejföl
- 1 csomag szárított, gluténmentes élesztő
- 100 gramm reszelt sajt
- só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 250 gramm sós krémsajt vagy tömbsajt
- 1 tejföl
- tetszés szerint metélőhagyma
A liszthez hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, az olvasztott margarint, a tejfölt, az élesztőt és egy csipet sót, majd jól összedolgozzuk. Egy óra kelesztés után kör alakúra kinyújtjuk, majd középről indulva egyenlő háromszögeket vágunk a tésztába. A tölteléket a háromszög szélesebb részére halmozzuk, majd tekerjük fel a tésztát a szélesebb végétől indulva. Ezután ismét egy óra pihentetés következik. A croissantokat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tojás sárgájával, rászórjuk a sajtot, majd újabb 15 perc kelesztés következik. Ezután előmelegített sütőben, 190-200 fokon nagyjából 15-20 percig sütjük.
Hozzászólás zárolva.