Facebook hozzászólás
2 591

A párizsis zsömlén túl

Isteni piknik szendvicsek

Úgy tűnik, jó idő lesz a hosszú hétvégén, biztosan sokan mentek kirándulni. A túra fénypontja pedig kétségtelenül az, amikor elérve az úti célt, leheveredünk a plédünkre és elfogyasztjuk az otthon elcsomagolt elemózsiát.

Reggel már adtunk ötleteket arra vonatkozóan, merre indulhattok kirándulni, most kaptok arra is tippeket, mi legyen az elemózsiás kosárban.

Ha nem hirtelen felindulásból mozdultok ki, akkor lesz időd elkészíteni ezt az isteni kenyeret. Egyébként szuper vacsora is lehet belőle, amit akár egy nappal előbb is összerakhatsz.

Töltött cipó

Hozzávalók:
  • 1 nagy cipó
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 üveg sült paprika (vagy 4 db kápia/kaliforniai/pritamin sütőben sütve)
  • 1/2 lilahagyma vékonyra szeletelve
  • 10 dkg olajbogyó félbevágva (paprikával töltött, de sima is lehet)
  • kb. 2 ek olívaolaj, de használhatod a paprika olaját is
  • 25 dkg mozzarella szeletelve
  • 3 friss paradicsom, vékonyra szeletelve
  • 20 dkg sonka
  • friss bazsalikom
  • só, bors
    + folpack
Töltött cipó Fotó: Pinterest
Elkészítés: 

Vágd le a cipó tetejét, majd kanalazd ki a közepét. (A kenyér belét szárítsd meg és daráld le – kész is a házi zsemlemorzsa!)
Kend meg a cipó belsejét és a kalap alját is az olívaolajjal.
Ezután jöhet a rétegezés: teljesen tetszőleges sorrendben, de mi így ajánljuk: paprika, hagyma, mozzarella, paradicsom, bazsalikom, olajbogyó, sonka – és kezdjük elölről.
Fontos, hogy a rétegeket sózd és borsozd!
Végül tedd rá a kalapot és az egészet tekerd be folpackkal. Rakd a hűtőbe és valami nehezéket tegyél a tetejére. Legalább 2 órát hagyd állni, de ha egy napig érlelődik, még finomabb. Akár így is viheted a kirándulásra, elég ott felvágni.

 

Szintén némi rákészülést igényel ez pikáns sült szendvics, de minden pillanatot megér.

Monte Christo kedvence

Hozzávalók:
  • 1 csomag leveles tészta (40 dkg)
  • 2 ek puha vaj
  • 2 ek méz
  • 20 dkg sült pulykamell (vagy csirkemell)
  • 20 dkg szeletelt münster sajt (de jó a camembert is)
  • 20 dkg sonka
  • 4 ek málna lekvár (de lehet áfonya is)
  • Tetejére: 
    2 ek méz
    1 ekl szezámmag
Monte Christo kedvence Fotó: Pinterest
Monte Christo kedvence Fotó: Pinterest
Elkészítés:

Ha mélyhűtött tésztát használsz, engedd kiolvadni.
Válaszd szét a lapokat úgy, hogy 4 egyenlő nagyságút kapj.
Egy nagy – vagy két kisebb – tepsit bélelj ki sütőpapírral, helyezd bele a téglalapokat.
A vajat és a mézet keverd össze és kend át vele a tészták tetejét.
Süsd a tésztát kb. 8-12 percig, 170 fokon, majd hagyd kihűlni.
A tepsibe tedd vissza az egyik tésztalapot és pakold rá a pulykát.
Jöhet rá a második lap. Erre tedd a sajtot, majd a sonkát és fedd be a harmadik lappal.
Egyenletesen oszlasd el rajta a lekvárt.
A negyedik lappal zárd le, amit kenj le mézzel, majd szórd meg szezámmaggal.
Tedd vissza a sütőbe, és süsd 10-15 percig, amíg az aranybarna nem lesz.
Hagyd állni 5 percig, mielőtt szeletekre vágnád. Ínyencek meghinthetik egy kis porcukorral is.
Ha nincs otthon sült hús, használj helyette főtt tojást, és/vagy paradicsomot, padlizsánt, paprikát.

 

Hogy azért gyorsabban is megúszhasd az úti csomag összeállítását, mutatunk egy igazán egyszerű változatot.

Zöldséges wrap

Hozzávalók:
  • 3 ek napraforgómag
  • 2 kis sárgarépa
  • 1 kis lilahagyma
  • 1 paprika (kápia, pritamin, vagy kaliforniai)
  • 1 kis marék spenót vagy rukkola
  • 1 tk friss gyömbér reszelve
  • 10 dkg túró (a krémes állagú jobb)
  • 2 ek tejföl
  • 1 tk citromhéj
  • 3 tk mustár
  • 2 tortilla lap
  • só, bors
    + valamilyen csíra
Zöldséges wrap Fotó: Pinterest
Zöldséges wrap   Fotó: Pinterest
Elkészítés: 

Pirítsd meg a napraforgómagot egy serpenyőben – olaj/zsír nélkül.
Hámozd meg és reszeld le a sárgarépát. Mosd meg vágd apró kockára a paprikát.
Hámozd meg a hagymát és vágd vékony karikákra. A spenótot és a csírákat mosd le és szárítsd meg.
Hámozd meg a gyömbért és reszeljük le egy tálba. Add hozzá a túrót, a tejfölt, a citrom héját, a mustárt és keverd jól össze. Ezzel kend át a tortilla lapokat, majd fektesd rá a spenótleveleket. Halmozd rá a zöldségeket és szórd meg a napraforgómaggal. Sózd, borsozd, majd a tésztalapok alját és két oldalát hajtsd be, ezután pedig tekerd fel és készen is vagy.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!