A karamellás tejpuding esete a szikkadt kenyérrel
Sose gondoltam volna, hogy a szikkadt kenyérből ilyen isteni és mutatós desszertet lehet készíteni. Ezt a finomságot egy receptkártyán találta egyik ismerősöm, és azonnal tovább is passzolta nekem. Latin-Amerikában ez egy nagyon kedvelt családi édesség. Rövidebb ideig tart elkészíteni, mint elolvasni!
Hozzávalók:
- 20 deka szikkadt kenyérbél
- 3/4 liter zsíros tej
- 1 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál vanília aroma
- 1 evőkanál vaj
- 3 tojás
- 10 deka cukor
- 1 evőkanál méz
A karamellréteghez
- 15 deka cukor
- kevés narancs vagy citromlé
Elkészítés: a kenyérbelet kisebb darabokra szedjük, majd egy nagyobb tálba rakjuk. A tejet felmelegítjük a vajjal és a fahéjjal, majd a kenyérdarabokra öntjük. Kb. egy órán keresztül állni hagyjuk. Időnként átforgatjuk, hogy a kenyér minél jobban teleszívja magát. Közben a tojásokat jól kikeverjük a cukorral, a mézzel és a vanília aromával. Hozzáadjuk a tejes-kenyeres masszához, és összekeverjük.
A karamellréteghez a cukrot felolvasztjuk egy edényben, hozzáadunk egy deci vizet és egy evőkanál narancs vagy citromlevet és összekeverjük. Közepes lángon keverés nélkül aranyszínűre karamellizáljuk, és azonnal egy kb.25×25-ös sütőformába(tortaforma) öntjük, ügyesen forgatja a formát, hogy a karamell egyenletesen betöltse az alját, oldalát. Ha ezzel a művelettel sikeresen végeztünk, beleöntjük a tejes masszát.
A formát egy nagyobb sütőtepsibe tesszük, forró vizet öntünk köré, és 170 fokon előmelegített sütőben kb. egy órán keresztül sütjük. Amikor megsült, pár perc pihentetés után kiborítjuk a formából. Langyosan már szelhető és fogyasztható, de hidegen is kitűnő.
Nem is oly rég készítettünk egy pudingos almatortát is sütés nélkül, aminek nagy sikere volt! Te már kipróbáltad?
Hozzászólás zárolva.