Facebook hozzászólás
436

A karamellás tejpuding esete a szikkadt kenyérrel

Sose gondoltam volna, hogy a szikkadt kenyérből ilyen isteni és mutatós desszertet lehet készíteni. Ezt a finomságot egy receptkártyán találta egyik ismerősöm, és azonnal tovább is passzolta nekem. Latin-Amerikában ez egy nagyon kedvelt családi édesség. Rövidebb ideig tart elkészíteni, mint elolvasni!

creme-brulee-327134_960_720
Nem ördöngösség a karamellizálás sem Kép: Pixabay

Hozzávalók:

  • 20 deka szikkadt kenyérbél
  • 3/4 liter zsíros tej
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 tojás
  • 10 deka cukor
  • 1 evőkanál méz

A karamellréteghez

  • 15 deka cukor
  • kevés narancs vagy citromlé
Gyönyörű a látványa is!
Gyönyörű a látványa is!

Elkészítés:  a kenyérbelet kisebb darabokra szedjük, majd egy nagyobb tálba rakjuk. A tejet felmelegítjük a vajjal és a fahéjjal, majd a kenyérdarabokra öntjük. Kb. egy órán keresztül állni hagyjuk. Időnként átforgatjuk, hogy a kenyér minél jobban teleszívja magát. Közben a tojásokat jól kikeverjük a cukorral, a mézzel és a vanília aromával. Hozzáadjuk a tejes-kenyeres masszához, és összekeverjük.
A karamellréteghez a cukrot felolvasztjuk egy edényben, hozzáadunk egy deci vizet és egy evőkanál narancs vagy citromlevet és összekeverjük. Közepes lángon keverés nélkül aranyszínűre karamellizáljuk, és azonnal egy kb.25×25-ös sütőformába(tortaforma) öntjük, ügyesen forgatja a formát, hogy a karamell egyenletesen betöltse az alját, oldalát. Ha ezzel a művelettel sikeresen végeztünk, beleöntjük a tejes masszát.
A formát egy nagyobb sütőtepsibe tesszük, forró vizet öntünk köré, és 170 fokon előmelegített sütőben kb. egy órán keresztül sütjük. Amikor megsült, pár perc pihentetés után kiborítjuk a formából. Langyosan már szelhető és fogyasztható, de hidegen is kitűnő.

Nem is oly rég készítettünk egy pudingos almatortát is sütés nélkül, aminek nagy sikere volt! Te már kipróbáltad?

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!