A legegyszerűbb, a legjobb: sima, sült csülök
Nem kell flancos ételeket főznünk, hogy a család férfitagjai elégedetten szemléljék a tányérjukat: a legegyszerűbb ebben az esetben a legjobb is. Sült csülök, egy csipetnyi rafinériával.
1 hátsó sertéscsülök (kb.2 kg-os),
2 teáskanál só,
2 gerezd fokhagyma,
2 babérlevél,
3-4 szem borókabogyó,
8-10 szem egész feketebors,
1 sárgarépa,
10 dkg zellergumó,
2 fej vöröshagyma,
1 húsleveskocka.
Elkészítés:
A csülköt egy akkora fazékba,- amekkorába éppen csak belefér, – kevés vízzel fedő alatt felforraljuk. A keletkezett habot leszedjük, sóval és a fűszerekkel ízesítjük, és lassú tűzön főzzük. A répát, a zellert és a hagymát meghámozzuk, apró darabokra vágjuk. A húsléről leszedünk egy kevés zsírt, majd a zöldséget ebben világosbarnára pirítjuk.
A húslevet leszűrjük, a csülök bőrét keresztirányba bevagdossuk. A csülköt egy tepsibe tesszük, majd köré helyezzük a zöldséget és 1,3 dl húslével felöntjük és 200 fokon
A húsleveskockát 2,5 dl húslében feloldjuk, és a csülköt többször megöntözzük vele. Ügyeljünk rá, hogy a húslé mindig 1-2 cm magasan álljon a tepsiben.
A sült levét átszűrjük, a sűrűjét szűrőn átpasszírozzuk. A szaftot felforraljuk, és tetszés szerint fűszerezzük. Külön tálaljuk. Mi illik hozzá?
A sülthús levében párolt paradicsom, díszítésül petrezselyem. Burgonyagombóc, káposztasaláta mustáros pácban, egy evőkanál majonézzel, vagy egy kis röszli, finom savanyú, vagy kovászos uborka. Ötlet: A maradék húslevet felhasználhatjuk burgonyás hagymaleveshez. A nyers csülök helyett, vehetünk füstöltet is, de a só használatára ügyeljünk!
Hozzászólás zárolva.