Almás lepény friss narancskrémmel
Különleges tészta, amit egy kicsit vastagabbra sütünk, mint a palacsinta. Ha friss narancsból készítjük a krémet hozzá, annak a héjából pedig készítsünk cukrozott, szárított narancshéjat. Ez is lehet egy jó kis ünnepi finomság Max konyhájából.
Hozzávalók, 6 db lepényhez:
- 3 tojás + 2 fehérje
- 30 dkg liszt
- Pár csepp vanília kivonat vagy egy tasak vaníliás cukor
- ½ liter tej 1,5%-os
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- Egy csipet (lime-os) só
- 4 db közepes alma
- Olaj a sütéshez
Narancskrém:
- 3 közepes méretű narancs leve, vagy 2-3 dl narancslé
- 1 tk vanília likőr
- 2 ek. cukor/méz
- 1 ek. burgonya keményítő
Elkészítés:
A tojásokat a vaníliával, a sóval és a tejjel keverjük habosra, majd adjuk hozzá az átszitált lisztet és a pudingport. Keverjük ki csomómentesre, és pihentessük legalább 25-30 percet. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházát egy erre alkalmas eszközzel, és vágjuk fél centis karikákra. A barnulás ellen nem kell kezelni, mert úgy is karamellizáljuk.
A krémhez a narancsok levét a cukorral és a likőrrel forraljuk fel. A keményítőt oldjuk fel pár kanál hideg vízben, majd takaréklángon főzve, állandó keverés mellett adjuk a narancs sziruphoz. Főzzük a besűrűsödés után még pár pillanatot, de keverjük mert könnyen leég, majd zárjuk el az energiát.
Egy lapos serpenyőben melegítsünk egy kis olajat, erre helyezzük rá az almakarikákat, és merjünk rá annyi tésztát, hogy ellepje az almát. Közepes energián süssük, de vigyázzunk, mert ha erős a láng, akkor könnyen megég az alja, a teteje még folyik. Ha megszilárdult a tészta, két lapáttal fordítsuk át a lepényt, és süssük szép pirosra.
Hozzászólás zárolva.