Almás pite
Ahány család, annyi almás pite recept. Én is a nagymamámtól tanult metódust követem, és ez azon kevés receptek egyike, amit fejből tudok. Nem tudom, ki hogy van vele, én képtelen vagyok fejben tartani recepteket, talán azért, mert olyan sok mindent kipróbáltam már, egyszerűen nem maradnak meg a fejemben, mindet muszáj leírnom. De az almás pite kivétel. Azt álmomból felébresztve is kívülről tudom.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 egész tojás és 1 tojás sárgája (a 2. tojás fehérje éppen jól jön majd
a pite tetejének lekenéséhez)
1 csomag sütőpor
reszelt citromhéj
15 dkg darált dió
Elkészítés:
A lisztbe belevegyítjük a sütőport, elmorzsoljuk a vajjal, a tojással, cukorral, citromhéjjal, egy csipet sóval. Ha ellenáll a tészta, akarom mondani, nem áll össze könnyedén, adjunk hozzá egy kis tejfölt, de óvatosan, mert attól kissé törékenyebb-morzsásabb lesz majd, mint tejföl nélkül. Tapasztalatom szerint egy-két evőkanállal mindig felvesz.
Két részre osztjuk a tésztát, egy közepes tepsit kibélelünk az egyik felével. Érdemes kinyújtani, úgy beletenni a tepsibe ahelyett, hogy kézzel csak belenyomkodnánk, esztétikusabb lesz a végeredmény. Darált dióval/mandulával meghintem a tésztát. Az almát meghámozom, lereszelem, ízesítem (fahéj, szegfűszeg, mazsola, és innen sem sajnálom a citromhéjat). Ne hagyjuk állni lecukrozva az almát, mert rengeteg levet ereszt. Ha mégis megtörtént, nyomkodjuk ki alaposan az almát a levétől. Dió/mandula a tetejére sem árt, majd jöhet a második lap.
Megszurkálom sűrűn villával, lekenem tojásfehérjével, és 180 fokos sütőben legalább 30 percig sütöm.
Hozzászólás zárolva.