Facebook hozzászólás
733

Almás táska, a nyár íze

Hanyatlásnak indult a sógoroméktól kapott alma, így a hasznosításáról kellett döntenem. Régóta terveztem az egyik multinál látott úgynevezet kelt almás puffancs kopírozását, így most szerét ejthettem. A benne elrejtett alma tölteléket frissen készítettem, de a régebbi betétekkel ellentétben itt nem szerettem volna péppé főzni. Így amikor elérte az általam elképzelt párolási fokot, de még hersegett az alma, megkötöttem egy kis keményítővel. Nagyon jó lett az állaga, és a tésztát sem áztatta el – írja Somogyi Zoltán Max

Almás táska, Kép: Somogyi Zoltán Max
Kép: Somogyi Zoltán Max

Hozzávalók az alma töltelékhez (16 db párnácskához):

Elkészítés:

Az almát előkészítettem, egy kis vizen karamellizáltam a cukrot, majd ebben pároltam a gyümölcsöt. Állandóan kevergetve pároltam pár percet, ízesítettem, majd hozzáadtam a narancs kockákat és a citromhéjat. A keményítőt feloldottam a vízben, és kevergetve besűrítettem a szószt. Félre tettem hűlni.

Hozzávalók a tésztához (16 db-hoz):

(ez nálunk a bukta tészta, de most tettem bele 20 dkg öregtésztát, amit aztán mikor formáztam a táskákat, akkor pedig kivettem, és eltettem a hűtőbe)

Illatos teafüvön füstölt libamell, salátaágyon, narancsos teamártással
Max konyhájából ajánlom ezt az egzotikus ételt. A füstölt csirkemelltől egy kicsit eltérő módon készült. Különleges étel, egy kellemes teafű felhasználásával. Készíthetjük kacsahúsból vagy tömörebb húsú halból, bár akkor érdemes más ízű teát választani. Most az úgynevezett téli varázslat nevű teát választottuk, ami hibiszkusz, alma, csipkebogyóhéj, mazsola, rooibos, szilva, fahéj keveréke, remekül illik a libamellhez!
  • 2 dkg só
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 3 dl tej
  • 20 dkg öregtészta (elhagyható, de ha van nyugodtan használjuk)
  • 1,5 dkg friss élesztő, vagy 7 gr szárított (ha nem teszünk öreg tésztát, akkor lehet hogy a friss élesztő lehet 2 dkg is.)
  • 60 dkg liszt
  • a kenéséhez egy tojás és pár csipet cukor a szórásához

Elkészítés:

Érkezési sorrendben tettem a kenyérsütő üstjébe ahozzávalókat, az élesztőnek csináltam a liszbe egy kis krátert, le a folyadékig, és abba tettem bele, majd rá még liszt. Tészta programon indítottam. Kivettem 20 dkg tésztát a hűtőbe, a maradék tésztát ketté vettem. Kinyújtottam jó vékonyra, a felét felosztottam 8 kockára, a felvert tojással kijelöltem a határokat, és oda púpoztam a tölteléket. Vissza hajtottam rá a tészta másik felét, és lenyomkodtam egymásra. Elvágtam pizza vágóval a darabokat, és egyesével kinyomkodtam belőle a levegőt. Megböködtem villával a tetejét, és langyos helyen kelesztettem egy órácskát. Megkentem a tetejét tojással, megszórtam egy kis cukorral, dekorációként. 175 c-on, sütöttem 20-25 percet, majd (gitter)rácson hagytam kihűlni. Jó étvágyat kíván: Somogyi Zoltán Max!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!