Facebook hozzászólás
2 326

BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 1.

Az igazi angol reggeli

Sorozatunkban brutál reggelikkel próbálunk kedvet csinálni, hogy jól induljon a napotok. Hétköznap nem biztos, hogy mindig jut idő rá, de hétvégén szakítsatok időt a finom ízekre. Nagy-Britanniával kezdünk.

Ha nem is kizárólag ezért szeretünk Angliába vagy Írországba utazni, de lássuk be, hogy erőteljesen hozzátesznek az utazás minőségéhez a híres-neves angol reggelik. Ha a nap elején bevágunk egy ekkora tál angolszász különlegességet, elég jól lehet bírni a város felfedezését, legyünk bármelyik vidékén Angliának.

Angol vagy ír reggeli, szinte egyre megy. Fotó: Pixabay
Angol vagy ír reggeli, szinte egyre megy. Fotó: Pixabay

 

Angliában évszázadokon keresztül két étkezés volt fontos: a reggeli és a vacsora. Az angol reggeli, avagy a „full english breakfast” az ipari forradalom alatt alakult ki és vált népszerűvé, mégpedig elsősorban a fizikai munkások körében. Azóta az eredeti étel kissé átalakult, és nem csupán a brit birodalomban terjedt el, de az egész világon népszerűvé vált, néhol némi módosítással.

Hozzávalók 2 főre: 6 szelet vékony bacon, paradicsomos babkonzerv, grillkolbász (ha apró méretű, akkor 2 pár), 1 db nagyobb paradicsom, 6 db kisebb gomba, 2 dkg vaj, 4 db tojás, 4 db pirítós, vaj, lekvár, só, bors.

Először toljuk a 170 C fokra előmelegített sütőbe a kolbászkákat 15-20 percre. Közben egy serpenyőben kezdjük el pirítani a baconöket. Helyezzük mellé a kettévágott paradicsomokat, hogy mire ropogósra pirulnak a szalonnák (egyszer fordítsuk meg őket), addig megpárolódjanak. Egy másik serpenyőben a vajon magas lángon pirítsuk meg a gombákat, majd sózzuk, borsozzuk. Ha van még hely a baconös serpenyőben, üssük bele a tojásokat, ha nincs hely, akár a gombák helyén készítsük el a tükörtojásokat. Ha minden kész, tálaljunk meg szépen minden hozzávalót, s kínáljunk hozzá pirítóst.

Egyes helyeken black puddingot és rösztit is felszolgálnak az angol reggelihez. A black pudding hasonlít a magyar véres hurkára, amit vékonyan felszeletelnek, és forró olajban személyenként 1-2 karikát kisütnek.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!