Bableves
Amikor a húsvéti sonkát megfőzzük, szert teszünk isteni alaplére, amit vétek lenne kiönteni, Főzzünk belőle bablevest, főleg, ha ilyen hűvös a tavaszi időjárás, mint idén.
Hozzávalók:
50 dkg tarkabab
1-1,5 liter füstölt húslé
15 dkg füstölt kolbász
3 gerezd fokhagyma
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 kis darab zeller
2 babérlevél
1db vöröshagyma
1 kiskanál zsír
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A babot áztassuk be előző nap, majd a főzés napján öntsünk rá annyi friss vizet, amennyi ellepi. Tegyük bele a fokhagymát, babért. Kezdjük főzni, majd amikor a víz lassan elfőtt róla, öntsük fel a füstölt hús levével. Ha a bab már majdnem puha, mehetnek a lébe a feldarabolt zöldségek is. A vöröshagymát apróra vágjuk, egy kevés zsiradékon puhára pároljuk, megszórjuk a liszttel, zsemleszínű rántást készítünk belőle. A végén hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük hideg vízzel, majd berántjuk bele a levest, amiben ekkorra már a bab és a zöldségek is puhák. Egy-két percig még forraljuk a levest, majd ízlés szerint tejfölt, egy kevés ecetet adunk hozzá.
Hozzászólás zárolva.