Barackos-pudingos süti
Egyik pillanatról a másikra lett tele a piac barackkal, sárgával, őszivel, nektarinnal, lapos barackkal. Használjuk ki a szezont, ne csak nyersen együk a barackot, hanem minden lehetséges alkalommal rejtsünk belőle a sütikbe is!
Hozzávalók kb. 18, 10 cm-es darabhoz:
50 dkg liszt + a nyújtáshoz
2,5 dl tej
4 dkg élesztő
1 csipet só
5 dkg + 1 csipet cukor
7,5 dkg + a kenéshez
1 tojás
5 dkg cukor + a szóráshoz
1 citrom héja
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
3 ek cukor
8-10 őszibarack (mérettől függően)
Porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük, hozzáadunk egy csipet cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót, egy fakanállal összekeverjük. Belekockázzuk a vajat, kezünkkel morzsásra dolgozzuk, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük az élesztős tejet, beleütjük a tojást, belereszeljük a citromhéjat. Megdagasztjuk, elég ragacsos tésztát kapunk. Nedves konyharuhával letakarjuk, addig előkészítjük a többi hozzávalót.
A pudinghoz 3 dl tejet egy kis lábasba öntünk, forralni kezdjük, a maradékban elkeverjük a pudingport. Visszaöntjük a lábasba, beleszórjuk a cukrot. Habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük, félrehúzzuk a tűzről.
A barackokat meghámozzuk, cikkekre vágjuk.
A tésztát alaposan lisztezett deszkán átgyúrjuk, másfél centisre nyújtjuk. 8 centi átmérőjű kiszúróval köröket szaggatunk belőle, 5 centi távolságra egymástól tepsire ültetjük. Kanállal mélyedést nyomunk a közepébe, belekanalazunk a pudingból, ráteszünk 1-2 darab barackot. Ha nem elég édes a barack, szórjunk rá kevés cukrot. 190 fokos sütőbe toljuk kb. 20 percre, kivéve rácson kihűtjük. Még langyosan megszórjuk porcukorral.
Hozzászólás zárolva.