Facebook hozzászólás
1 364

Borjúpörkölt sós, kapros túrógombóccal

A gyenge borjúhús a rezgős kapros, sós túrógombóccal igazi ínyencség. Igaz, hogy borjúhúshoz nem túl könnyű hozzájutni, de ha találkozunk vele mégis a hentesnél, ne hagyjuk ki a lehetőséget!

Borjúpörkölt túrógombóccal, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Hozzávalók:
1 kg borjú hús
2 fej vöröshagyma
3 ek zsír
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
ízlés szerint só
1 ek. pirospaprika
1 mokkáskanál kömény
bors

a túrógombóchoz:
40 dkg túró
2 db tojás
12 dkg búzadara
csipetnyi só
kapor
1 evőkanál vaj
2 dl tejföl

Elkészítés:
A felaprított vöröshagymát aranysárgára pirítjuk a zsírban, a tűzről levéve meghintjük pirospaprikával, és elkeverés után beletesszük a húst, a paprikát és a paradicsomot. Sózzuk, és lefedve pároljuk. Zsírjára lesütjük, a húst mérsékelten pirítjuk. Kevés vízzel felengedve tovább pirítjuk. Addig folytassuk a zsírjára pirítás, pici vízzel felengedés körforgását, míg a hús meg nem pirul.
A túrógombóc hozzávalóiból homogén masszát készítünk, néhány órára félretesszük, hogy a dara megszívhassa magát. Gombócokat formázunk belőlük, nagyságukat ízlésünk szerint alakítsuk ki, majd a gombócokat sós, forrásban lévő vízben kifőzzük.  Megolvasztjuk a vajat, egy percig dinszteljük rajta a finomra vágott kaprot, erre szedjük a lecsepegtetett túrógombócokat. Tűzálló tálba tesszük, meglocsoljuk tejföllel, és forró sütőben átmelegítjük, majd a pörkölt mellé tálaljuk.

Gríz vagy dara?
Tudtad, hogy a búzadara más néven gríz? Tudtad, hogy a kukoricadaraőrülten sokoldalú alapanyag? Vagy azt tudtad-e, hogy létezik rizsdara is? Ha bármelyik kérdésre nemmel válaszoltál, olvass tovább!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!