Borleves
A borleves tipikusan karácsonyi étel a magyar családok jelentős részénél, olyankor inkább édes borból készül. De hol van az írásban lefektetve, hogy csak az évnek ezen a napján ehetünk borlevest? Készítsük félszáraz, félédes borból, tálaljuk más betéttel, mint az ünnepen, és máris van egy szuperül használható hétvégi levesünk.
Hozzávalók:
6 dl félédes/félszáraz bor
3 dl zsíros tejszín
10-12 dkg cukor
1 rúd egész fahéj
½ rúd vanília
5 szem szegfűszeg
6 db tojás sárgája
1 db citrom
Elkészítés:
Tegyük fel főni a bort, rakjuk bele a fűszereket, fél citrom vékonyan lehántott héját, várjuk meg, míg a bor felforr, de ne forraljuk sokáig, hogy a mennyisége ne csökkenjen. Halásszuk ki belőle a fűszereket, ezekre már nincs szükség. Öntsük hozzá a tejszínt, melegítsük azzal is jó forróra. A tojások sárgáját a cukorral keverjük addig, míg egy halvány sárga, habos krém nem lesz belőle, vékony sugárban öntsük hozzá a forró tejszínes bort, keverjük folyamatosan a művelet közben. Ha sikerült elkerülni, hogy a tojás kicsapódjon, tegyük vissza a tűzre a levest, és forrósítsuk fel, forralásra ezen a ponton sincs szükség. Akár hidegen, akár melegen tálalhatjuk. Adhatunk hozzá betétnek rumban áztatott mazsolát, habcsókot, mandulaforgácsot ízlés szerint.
Hozzászólás zárolva.