Bouillabaisse, a marseille-i halleves
A bouillabaisse (ejtsd: bujábesz) eredetileg a halászok étele volt, akik mindjárt a halászat befejezése után kint a tengerparton készítették el, szabad tűzön, nagy üstben, méghozzá azokból a halakból, melyeket amúgy se lehetett volna eladni a piacon, pl. sziklahalakból (ezek ma sem hagyhatók ki egy igazi bouillabaisse-ből), amelyeket semmi másban nem lehet felhasználni, csak ebben a levesben. Gyakran tesznek a levesbe rákokat és kagylóféléket is.
Hozzávalók:
1,5 kiló tisztított vegyes tengeri hal, scampi, kagyló
7,5 deci hal alaplé
2,5 deci fehérbor
1 nagy fej vöröshagyma
80 deka hámozott paradicsom
30 deka burgonya
1 édeskömény gumó
2 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint sáfrány, só, bors, kakukkfű
3 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A kockára vágott hagymát az olívaolajon megfuttatjuk, rétegesen belerakjuk a szeletekre vágott burgonyát, rátesszük az összetört paradicsomot, a laskára vágott édesköményt, a halakat, majd a rákokat, a kagylót, végül a fűszereket. Ráöntjük a fehérbort és a hal alaplét. Felforraljuk, és körülbelül 15 percig főzzük.
https://www.eletforma.hu/kitchen-aid
Hozzászólás zárolva.