Facebook hozzászólás
1 540

Bouillabaisse, a marseille-i halleves

A bouillabaisse (ejtsd: bujábesz) eredetileg a halászok étele volt, akik mindjárt a halászat befejezése után kint a tengerparton készítették el, szabad tűzön, nagy üstben, méghozzá azokból a halakból, melyeket amúgy se lehetett volna eladni a piacon, pl. sziklahalakból (ezek ma sem hagyhatók ki egy igazi bouillabaisse-ből), amelyeket semmi másban nem lehet felhasználni, csak ebben a levesben. Gyakran tesznek a levesbe rákokat és kagylóféléket is.

Bouillabaisse, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók: 

1,5 kiló tisztított vegyes tengeri hal, scampi, kagyló
7,5 deci hal alaplé
2,5 deci fehérbor
1 nagy fej vöröshagyma
80 deka hámozott paradicsom
30 deka burgonya
1 édeskömény gumó
2 babérlevél
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint sáfrány, só, bors, kakukkfű
3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
A kockára vágott hagymát az olívaolajon megfuttatjuk, rétegesen belerakjuk a szeletekre vágott burgonyát, rátesszük az összetört paradicsomot, a laskára vágott édesköményt, a halakat, majd a rákokat, a kagylót, végül a fűszereket. Ráöntjük a fehérbort és a hal alaplét. Felforraljuk, és körülbelül 15 percig főzzük.

 

Francia ételkavalkád
A következő ínycsiklandó francia menüsorban minden van: zöldséges finomság, tenger gyümölcse, halfélék, és egy zamatos krémdesszert. Biztosan ízleni és tetszeni fog!

https://www.eletforma.hu/kitchen-aid



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!