Facebook hozzászólás
10 375

Bulgur, köles, hajdina – egészséges köretek

Nem muszáj mindig krumplit és rizst ennünk köretként, az a kíméletlen igazság, hogy ezek az egészséges táplálkozás szempontjából nem túl szerencsés választások. Ismerkedjünk meg azokkal a lehetőségekkel, amelyek sokkal alakbarátabbak.

Bizonyára mindenki hallott már a GI-ről, azaz a glikémiás indexről. Ez a szám mutatja meg, hogy egy adott ételben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, ezáltal milyen magasra emeli a vércukor szintünket. A GI egy olyan mutatószám, mely 1 és 100 közötti értékekkel jelzi az előbbi kérdésre a választ. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassan szívódnak fel, tehát lassan és minimális mértékben emelik a vércukor értéket, szemben a gyorsan felszívódó, magas glikémiás indexű ételekkel, amelyek rövid idő alatt magasra emelik a vércukrot, és heves inzulin reakciót váltanak ki a szervezetből. Ez hosszú távon nem igazán szerencsés, ezért törekednünk kell arra, hogy minél több alacsony GI-jű ételt együnk. Ennek a kívánalomnak tökéletesen megfelelnek az alábbi gabonák:

Bulgur, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Bulgur: Más néven búza töret, de hívják török rizsnek is. Közel-keleti eredetű. A búza szemek párolásával, szárításával és megtörésével előállított élelmiszer. Alacsony zsír-, ám magas rost- és ásványianyag-tartalmú, könnyen megfő, nagyon kiadós, és nagyon jó ízű köret. 10 dkg bulgur glikémás indexe 48 (ugyanennyi sült krumplié 85)

Receptjeink: Töltött paprika bulgurralTörök kebab bulgurralÉdes bulgur gyümölcsökkel

 

 

 

Köles, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Köles: szinte bármilyen ételhez felhasználhatjuk, jellegzetes ízű és illatú egynyári fűféle. Kitűnő hatást gyakorol a gyomorra, mert könnyen emészthető, magas a rosttartalma, ezáltal a bélrendszer kéményseprőjének számít. Fogyasszuk egész évben!. Gluténmentes, tehát a lisztérzékenyek egyik legnagyobb barátja. Egyre ügyeljünk: felhasználás előtt mindig nagyon alaposan öblítsük le. 15-20 perc alatt puhára fő. A köles glikémiás indexe 71.

Receptjeink: Sült zöldségek kölesselKölesfelfújtParadicsomos kölesgombócKöles fasírt

 

Hajdina, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Hajdina: A hajdina sokoldalúan hasznosítható gazdasági növény, jelentőségét leginkább a kivételesen kedvező táplálkozás-élettani és gyógyhatású jellemzői adják. Kiválóan alkalmas gabonaféléink, ezen belül a búzából készített termékek kiegészítésére, helyettesítésére. A hajdina főzése egyszerű. Az alaposan megmosott háromszög formájú magokat kétszeres vízben, fedő alatt pároljuk, amíg meg nem puhulnak. Glikémiás indexe 54.

Receptjeink: Hajdina pudingFeta sajtos hajdina



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!