„Cacciucco” tengeri halleves – Olaszországból
A karácsonynak és az újévnek nálunk és a világ minden táján megvannak az évszázados hagyományai és étkezési szokásai. Olaszországból most egy különleges hallevest ajánlunk!
A régi, tradicionális ünnepek mára nem csak rituáléikban változtak: az ilyenkor összeállított menülistákban szinte mindenhol fellelhetők a régi és modern konyha finomságai is.
Nézzük, hogyan készül a halleves Olaszországban:
„Cacciucco” tengeri halleves (Livorno, Olaszország)
Hozzávalók: 1,5 kilogramm vegyes tengeri hal és tenger gyümölcsei (például garnéla, bébi polip, tintahal, fekete kagyló, éti kagyló, vörös márna, lepényhalfilé, tengeri durbincs) ízlés szerint, 1 pohár száraz fehérbor, 50 deka hámozott paradicsom vagy konzerv egészparadicsom, 1 evőkanálnyi paradicsompüré, száraz vagy pirított kenyér, fokhagyma, erős paprika vagy chili, petrezselyem, olívaolaj.
Elkészítése: Tisztítsuk meg a halakat, ha szükséges. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy pici erős paprikát, majd öntsük föl a fehérborral. Pároljuk néhány percig, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és főzzük még öt percig. Ezután fokozatosan tegyük bele a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hogy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden hal a fazékban van, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Sűrű, tartalmas levesállagig főzzük. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg a petrezselyemmel.
Jó étvágyat!
A képen szereplő ételt Kiripolszki István mesterszakács készítette.
A képek a Teka-Hungary Kft. Küppersbusch bemutatótermében (1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 53.) készültek.
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. december- 2009. januári számában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.