Facebook hozzászólás
204

„Cacciucco” tengeri halleves – Olaszországból

A karácsonynak és az újévnek nálunk és a világ minden táján megvannak az évszázados hagyományai és étkezési szokásai. Olaszországból most egy különleges hallevest ajánlunk!

A régi, tradicionális ünnepek mára nem csak rituáléikban változtak: az ilyenkor összeállított menülistákban szinte mindenhol fellelhetők a régi és modern konyha finomságai is.

 Nézzük, hogyan készül a halleves Olaszországban:

„Cacciucco” tengeri halleves (Livorno, Olaszország)

Hozzávalók: 1,5 kilogramm vegyes tengeri hal és tenger gyümölcsei (például garnéla, bébi polip, tintahal, fekete kagyló, éti kagyló, vörös márna, lepényhalfilé, tengeri durbincs) ízlés szerint, 1 pohár száraz fehérbor, 50 deka hámozott paradicsom vagy konzerv egészparadicsom, 1 evőkanálnyi paradicsompüré, száraz vagy pirított kenyér, fokhagyma, erős paprika vagy chili, petrezselyem, olívaolaj.

Elkészítése: Tisztítsuk meg a halakat, ha szükséges. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy pici erős paprikát, majd öntsük föl a fehérborral. Pároljuk néhány percig, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és főzzük még öt percig. Ezután fokozatosan tegyük bele a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hogy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden hal a fazékban van, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Sűrű, tartalmas levesállagig főzzük. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg a petrezselyemmel.

Jó étvágyat!

A képen szereplő ételt Kiripolszki István mesterszakács készítette.

A képek a Teka-Hungary Kft. Küppersbusch bemutatótermében (1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 53.) készültek.

 

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. december- 2009. januári számában jelent meg.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!