Cigánymeggy Fesztivál recept: Almás-hagymás nyúlmáj
A téma idén: a házinyúl. A házinyúl, ez a méltatlanul elfeledett, Magyarországon kevéssé használt húsféle – szeretnék ha ismét méltó helyet foglalna el a gasztronómiában, és a magyar háztartások főzési gyakorlatában egyaránt. A szakácsverseny két támogatója a Tetrabbit Kft és a Fűszerház Blog.
Almás-hagymás nyúlmáj
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg házinyúlmáj,
8 dkg füstölt szalonna,
2 közepes fej hagyma,
2 savanykás alma,
1 dl tejföl,
1 teáskanál majoránna,
ízlés szerint frissen
őrölt fekete bors és só.
Előkészítése: A nyúlmáj ereit és zsírját leszedjük, majd kis darabokra vágjuk. A füstölt szalonnát felaprítjuk, és nagy serpenyőbe téve, a zsírját kisütjük. A pörcöt kiszedjük, és félretesszük, majd a hagymát tisztítás után vékony karikákra metéljük. Az almákat megmossuk, félbevágjuk, és héjastól kimagozzuk, majd vékony szeletekre aprítjuk.
Elkészítése: A hagymát a szalonnazsírra tesszük és üvegesre sütjük, kiszedjük a serpenyőből, és melegen tartjuk. A zsírra rátesszük a májdarabokat, és erős tűzön, fedő alatt, kb. 5 percig
pároljuk, meghintjük majoránnával. Ezt is kiszedjük, és félretesszük. Az almaszeleteket erős lángon gyorsan üvegesre sütjük, beleöntjük a tejfölt, visszatesszük a szalonnapörcöt, a májat és a hagymakarikákat. Sózzuk, borsozzuk, és erős lángon összeforraljuk. Mielőtt tálalnánk, 5 percig fedő alatt hagyjuk állni.
Megjegyzés: Párolt rizs illik hozzá a legjobban. Minél aromásabb az alma, annál jobb ízű lesz a hús leve.
Hozzászólás zárolva.