Citrommal és dióval tettük el a szilvát – isteni lett!
Hull a szilva a fáról, de most nem lekvárt vagy pálinkát, de nem is egy szokványos honi befőttet készítünk belőle, hanem egy egészen különleges édességet. Szerbiában vendégváró csemege, de itthon akár a sült húsok mellé is el tudjuk képzeni. Pikáns recept következik!
Hozzávalók:
3 kg szilva
2o deka dióbél
2 kg cukor
2 citrom
3 deka szódapor
2 deci víz (igen, jól látod!)
Elkészítés:
3 l vízben feloldjuk a szódaport. Keményebb szilvákat meghámozzuk és a szódás vízbe áztatjuk kb 3o percig.(így fertőtlenítjük a gyümölcsöt) Ezt követően folyó vízben lemossuk a szilváról a szódabikarbónát, majd kimagozzuk, kettévágjuk (nem kötelező!).
Nagyobb edénybe 2oo ml, azaz 2 deci vízben felforraljuk a cukrot, és lassú tűznél tovább főzzük, míg sűrű szirupot nem kapunk (kb l5 perc). Belerakjuk a szilvát és lassú tűzön 3o percig főzzük (tilos kevergetni, az edényt mozgatjuk időnként) és a keletkező habot közben leszedjük a tetejéről. 3o perc után beletesszük a citromkarikákat és a diót, majd rövid ideig kb 5 percig együtt főzzük. Tűzről levéve betakarjuk konyharuhával. Hidegen üvegekbe töltjük, ügyelve az arányokra. Hűvös helyen tároljuk, ahol akár 1 évig is eláll.
Ha esetleg majd télen lecsót ennél cukkinivel, megmondjuk, mi a teendő!
Hozzászólás zárolva.