Facebook hozzászólás
2 478

BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 11.

Costa Ricán kezdd a napot Gallo Pinto-val!

Costa Ricán, – ahogy Latin-Amerikában szinte minden országban -, a legtöbb étkezés egyik főszereplője a bab. Így van ez a reggelijükkel is, még ha nekünk furcsa is hüvelyessel kezdeni a napot.

A Gallo Pinto szó szerint spanyolul „pöttyös kakas”-t jelent, amely jellemzi a sötét bab foltos megjelenését a fehér rizs kontrasztjaként – írja Amanda Biddle, a spritedspatula.com blogírója.

A Gallo Pinto egy kiadós reggeli részeként, tükörtojás vagy rántotta mellé készül, melyhez tejfölt tálalnak. A tányérra kerül még ropogósra sült fehér sajt, szeletelt avokádó, kukorica tortilla. Utána pedig jöhet egy erős csésze kávé.

Costa Rica-i reggeli: Gallo Pinto. Fotó: stripedspatula.com
Costa Rica-i reggeli: Gallo Pinto. Fotó: stripedspatula.com

 

A hagyományos Gallo Pinto elsődleges fűszere a Salza Lizano, zöldség-alapú fűszer, amelyet Costa Rica egész területén széles körben használnak. A Salsa Lizano sárgás, enyhén édes és nagyon enyhén fűszeres barna szósz. Vízből, cukorból, sóból, sárgarépából, chili paprikából, uborka, karfiol, száraz mustár, zeller fűszer, kurkuma és melaszból készült. Sok recept javasolja helyette a Worcestershire szószt, ha a Salsa Lizano nem érhető el, de abból hiányzik a füstösség.

A Costa Rica-i emberek a „Pura Vida” mantrája szerint élnek, vagyis „tiszta élet”. Ez azt jelenti, hogy békésen, pozitívan élj a pillanatnyi boldogsággal és hálával az életed jó dolgaiért. A Pura Vida magának az életnek és az abban élő embereknek a szépségének mélységes elismerését tükrözi.

Hozzávalók: evőkanál zöldség vagy olívaolaj, 1 közepes hagyma (finomra vágva), 2 gerezd fokhagyma (darált), 1/4 csésze friss koriander levelek (apróra vágva), 1 közepes piros bors (apróra vágva), 1 teáskanál kömény, 2-3 teáskanál Salsa Lizano (vagy helyettesítő Worcestershire szósz), 2 bögre főtt bab (fekete vagy sötétvörös, főzőfolyadékkal), 2 bögre főtt fehér rizs, Dash só és frissen őrölt bors ízlés szerint,  friss koriander (apróra vágva).

Elkészítés: öntsünk olajat egy nagy serpenyőbe, tegyük közepes lángra. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, a piros paprikát és az apróra vágott koriandert. Gyakran kevergetve pároljuk, amíg a zöldségek puhák és illatosak lesznek. Adjuk hozzá a köményt és a salsa lizano-t (vagy worcestershire mártást), és főzzük 2-3 percig. Adjuk hozzá a babot és a folyadékot, főzzük 1 percig. Adjuk hozzá a rizst és keverjük addig, amíg a rizs jól elkeveredik a babbal. Fedjük le a serpenyőt, s tegyük alacsonyabb hőfokra, amíg a rizs fel nem melegszik.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!