Csikós rostélyos
Gundel Károly nem csupán világhírűvé vált éttermet alapított a múlt század végén, hanem olyan fogásokat, ételeket vonultatott be a magyar gasztronómiába, melyek a legszebb hagyományokhoz nyúlnak vissza.
Hozzávalók: (6 főre)
1 kg marha rostélyos
25 dkg vöröshagyma
2 dkg édesnemes fűszerpaprika
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
6 szelet kenyérszalonna (bőrével együtt)
2 dl tejföl
8 dkg liszt
12 dkg zsír
só
Elkészítés:
A kiklopfolt, és inaknál bevagdalt hússzeleteket megsózzuk, lisztben megforgatjuk, és a zsír felét felforrósítva, abban hirtelen mindkét oldalát kisütjük. A hússzeleteket egy lábasban szépen körbe fektetjük. A serpenyőbe beletesszük a többi zsiradékot, és világosbarnára pirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát. Gyorsan belekeverjük a pirospaprikát, majd felöntjük 2 dl vízzel, vagy ha van, csontlével feleresztjük, és az egészet a húsra öntjük.
Mérsékelt tűzön, lefedve, időnként rázogatva pároljuk a húst. Ha levét elfőtte, mindig csak kevés vízzel pótoljuk, hogy a hús inkább pörkölődjék, mint főjön. Ha a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot, és készre pároljuk.
Amíg a hús puhul, egy másik serpenyőben aranysárgára sütjük a 4-5 helyen a bőréig bevágott szalonnaszeleteket (ezt hívják kakastaréjnak), és félretesszük. Ha a hús kész, a 2 dl tejfölt a liszttel összekeverünk, és a hús levét – rázogatás közben – behabarjuk vele. Tálaláskor minden szelet húsra teszünk 1-1 kakastaréjt. Köretként galuskát készítsünk hozzá.
Hozzászólás zárolva.