Facebook hozzászólás
3 547

Csirkés, póréhagymás pite

Ez a recept alkalmas bármilyen ünnepi étkezést bearanyozni, és nem elég, hogy igazán látványos, ráadásul nagyon finom, és valójában elkészíteni sem nagyon macerás. A tésztát elkészíti helyettünk egy okos kis robotgép, a töltelékkel sincs sok gond, a sütő pedig elvégzi az utolsó simításokat.

Csirkés, póréhagymás pite, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com
Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
30 dkg zsír vagy vaj
jéghideg víz szükség szerint

a töltelékhez:

5 dkg vaj
3 póréhagyma összeaprítva
6 szelet bacon vékony csíkokra vágva
50 dkg csirkehús (lehet csak mell, vagy mell, comb vegyesen)
1 evőkanál liszt
egy pohár fehér bor
250 ml zsíros tejszín

bors
1 csapott teáskanál őrölt rozmaring
Elkészítés:

A lisztet és a zsiradékot tegyük egy késes betétű aprítóba, és a gombot pulzálva nyomogatva dolgoztassuk a géppel morzsásra a lisztet és a vajat. Természetesen gép nélkül, az ujjainkkal is elvégezhetjük ezt a műveletet. Ekkor figyeljünk arra, hogy csak az ujjaink hegyével dolgozzunk, hogy meleg tenyerünkkel ne olvasszuk meg a vajat, különben a tészta nem lesz omlós. Amikor a tészta már morzsás, adagoljuk hozzá a hideg vizet, de csak annyit, amennyitől összeállnak a hozzávalók. Formáljunk belőle korongot, csomagoljuk műanyag fóliába, hűtsük 30 percig.

A vajat olvasszuk fel, dobjuk rá az összevágott póréhagymát, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy teáskanálnyi őrölt rozmaringot, és pároljuk negyed órát, amíg puha, édes nem lesz.

Egy másik edényben a csíkokra vágott bacont pirítsuk meg, majd dobjuk rá a falatnyi darabokra vágott húst, és azt is süssük magas hőfokon, míg színt nem kap.

Az időközben megpuhult hagymát hintsük meg a liszttel, egy-két percig pirítsuk, majd öntsük rá a bort. Főzzük a boros hagymát addig, míg az alkohol el nem párolog belőle, majd adjuk hozzá a szalonnás csirkét, keverjük össze, és öntsük rá a tejszínt. Egyet rottyantsunk rajta, majd tegyük félre hűlni.
A lehűlt tésztát vegyük elő, vágjuk ketté, lisztezett deszkán nyújtsunk belőle akkora kört, amekkorával egy megfelelően mély hőálló tálat ki tudunk bélelni. (Az én edényem 26 cm átmérőjű.) Öntsük bele a csirke ragut, fedjük le az edényt a tészta másik feléből nyújtott koronggal, ujjainkkal csippentsük össze a két tésztaréteget, zárjuk le a ragut légmentesen. A tészta tetejét kenjük meg egy kevés tojással, és 180 fokos sütőben süssük 25-30 percig.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!